Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Nektarine: tako sočne i slatke

Omiljeno voće diljem svijeta svojevrsni je simbol ljeta. Najčešće se konzumiraju svježe, ali zapravo pružaju mnogo mogućnosti u raznim neklasičnim recepturama za ljubitelje zanimljivih kombinacija okusa i tekstura. Nektarine sadrže prirodne šećere, vlakna, vitamin C, vitamin B3, kalij i bakar, a siromašne su kalorijama. Osim toga, ostavljaju osjećaj sitosti i pružaju osvježavajuće, slatke okuse koji variraju ovisno o sorti, ali, naravno, i samom stupnju zrelosti. Zanimljivo, bijelo meso nektarina obično je slađe od žutog.

pecene nektarine

Sličnosti i razlike s breskvama

Nektarine i breskve nutritivno su vrlo slične. Ali razlike u izgledu su očite. Nektarine su u pravilu manje od većine breskvi i imaju tanju, glatku kožu. Tvrđe su i bolje za kuhanje. S druge strane, breskve imaju deblju kožu s dlačicama i mekše meso te su prikladnije za pripremu na grillu i jela mekane teksture poput pita, šalši i džema.

Od kolača do tropskih slatko-slanih salata

Nektarine su kao namirnica rado viđene u desertima, voćnim salatama, jutarnjim kombinacijama s jogurtom i kao dodatak smoothiejimaIzvrsne su i u karameliziranoj verziji s grčkim jogurtom, za što ih je potrebno desetak minuta zapeći u pećnici posipane s malo smeđeg šećera. Grillane u kombinaciji s pršutom također predstavljaju pravu deliciju, a neki ih radije spajaju s kuglom sladoleda po želji. U salatama izvrsno nadopunjuju okuse rukole, slanog sira, sjemenke lana i sl.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

zdravo jelo s vocem i povrcem