Bisque juha sa skampima servirana u tanjuru
Copyright (c) 2021 Candice Bell/Shutterstock. No use without permission.

Ove sezone kuhamo: bisque

Gusta juha od morskih plodova podrijetlom je iz Francuske, a radi se od procijeđenog temeljca od rakova, škampa, jastoga i ostalih morskih člankonožaca. Tradicionalno, bisque je juha pripremljena od morskih člankonožaca, ali je istovremeno i termin koji se koristi za krem-juhe čiji su prethodno skuhani sastojci samljeveni i pretvoreni u gusti pire te razblaženi vodom. 

Bisque juha u loncu sa skampima
Copyright (c) 2018 from my point of view/Shutterstock. No use without permission.

Gusta i ukusna

Bisque juha spravlja se od člankonožaca koji ne zadovoljavaju kriterije za prodaju u ribarnici pa su dovitljivi Francuzi zaključili kako bi mogli biti sasvim ukusni kada ih se skuha i samelje. Neki recepti kažu i da se pribor kojim se miješa i radi juha ne smiju prati prije negoli se završi kuhanje kako niti trunka okusa ne bi „pobjegla“ iz juhe. Inače, bisque juha prvotno je bila jelo za siromahe jer se radila od ostataka nakon čišćenja morskih plodova. No, danas je situacija puno drugačija jer je bisque juha bogata, fantastično kremasta i vrlo, vrlo zasitna. 

Može i povrće

Stavimo li na stranu francusku terminologiju i stanovnike iz morskih dubina, bisque možete napraviti i od povrća i to kao najjednostavniju gustu juhu. Po vlastitoj želji, povrće poput butternut tikve, brokule ili cvjetače možete lagano prepržiti na tavi ili u pećnici pa onda miksati, doliti vodu ili temeljac (od kozica, jastoga i/ili škampi), a potom doliti i malo bijelog vina te vrhnje za kuhanje. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Bisque juha servirana u zdjelicama s bosiljkom