Guste juhe za okrepu – najbolje kombinacije i trikovi za bogatu teksturu

Ljubitelji gustih krem juha imaju raznovrsne mogućnosti pripreme i bogat izbor povrća koje se jednostavno može pretvoriti u tople obroke za okrepu. Bundeva, batat, brokula, gljive, grašak, mrkva, cvjetača, poriluk i luk… Bogati povrtni okusi krem juha favorit su na jelovnicima u hladnim mjesecima, a za još veći užitak važno je primijeniti nekoliko ključnih trikova. Osim toga, korisno je znati što kombinirati s čime i kojim dodacima možete poboljšati aromu i okuse.   

 

juha od kostiju u loncu
Copyright (c) 2020 Ahanov Michael/Shutterstock. No use without permission.

Male tajne domaće kuhinje

Da biste iskoristili maksimalnu aromu povrća i intenzitet okusa poželjno je najprije zapeći dio povrća,  a zatim se preporučuje dodati temeljac s kojim će vaše guste juhe dobiti na kvaliteti okusa. Temeljac ima mnogo pozitivnih učinaka na imunitet i kosti, a glavni sastojci su povrće i meso. Možete pripremiti i samo povrtni temeljac. Slobodno skuhajte mrkvu, celer, peršinov korijen i list, luk i eventualno odabrane komade kosti i mesa. Začinite sve paprom i lovorovim listom, a sol izbjegavajte u ovoj fazi pripreme. Osim temeljca, za pripremu gustih juha trebat ćete vrhnje za kuhanje koje je odgovorno za neodoljivu teksturu. U nedostatku vrhnja, možete se snaći i s malo mlijeka i maslaca koji mogu poslužiti kao dostojna zamjena.

Krepke i fine kombinacije

Naravno da su sezonske namirnice uvijek najbolje. Jesenska kuhinja poznata je po ukusnim juhama od bundeva koje se odlično slažu s dodatkom kiselog vrhnja. Bundeve možete kombinirati i s gljivama, recimo bukovačama, a ako niste ljubitelji kiselog vrhnja, slobodno obogatite juhu prženim pinjolima. Juhe od vrganja i drugih gljiva također možete jesti uz žlicu kiselog vrhnja, a svima onima koji ne mogu zamisliti jelo bez kruha savjetujemo komadiće prepečenog kruha koji će s juhom činiti zasitan obrok. Zimska juha od brokule također se često poslužuje uz pinjole i može biti idealno jelo koji će vas nutritivno nahraniti i utopliti.

 

Juha od bundeve s feta sirom u vintage zdjeli
Copyright (c) 2018 Liliya Kandrashevich/Shutterstock. No use without permission.
Francuska juha od luka
Copyright (c) 2016 Civil/Shutterstock. No use without permission.

Genijalni recept iz francuske

Francuzi su se proslavili juhom od luka koja s tek nekoliko sastojaka čini pravi gastronomski užitak. S obzirom na to da juhu od luka zbilja nije zahtjevno pripremiti, dajte joj šansu barem jednom prilikom u kuhinji. Na laganoj vatri potrebno je najprije pržiti luk na maslacu sve dok ne poprimi smeđu boju, odnosno dok se luk ne karamelizira. Zatim se dodaje malo brašna, puno vode, sol i papar po želji. Juha od luka jede se uz prepečeni kruh s rastopljenim sirom. Dakle, nakon pola sata kuhanja juhe  dodaje se kruh i naribani sir na vrh zdjelice i sve se zajedno još gratinira u pećnici dok se sir ne rastopi. Topli, gusti zalogaji s hrskavim dodatkom osvojit će i one kojima luk nije baš u skupini omiljenih namirnica.

Krumpir u glavnoj ulozi

Kad vam ponestane ideja za pripremu ručka, najbolje je izabrati krumpir kao temeljnu namirnicu jer se lako kombinira s raznim drugim povrćem i začinima i u tom je smislu vrlo zahvalan sastojak. Ukusnu gustu juhu od krumpira možete pripremiti u kombinaciji s porilukom i slaninom, a za bogatu teksturu možete se poslužiti mileramom. Brokula i krumpir također čine ukusan par, a ako ćete  kombinirati krumpir sa slaninom, lukom i sirom, bez dileme treba zauzeti mjesto kao glavno jelo za stolom jer neće biti samo bogata okusom i teksturom već će biti i prilično zasitna.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

 

Zdjela s juhom od krumpira i slanine