Otporni vlasac - najmanji član obitelji luka

Vlasac (lat. Allium schoenoprasum) je višegodišnja biljka koja spada u porodicu lukovki. Štoviše, njezin je najmanji i najnježniji član, iako je riječ o prilično otpornoj biljci koja dobro podnosi hladnoću, a može narasti do 20 centimetara u visinu. Karakteriziraju je dugi i uski cjevasti zeleni listovi koji mogu biti sjajan dodatak brojnim jelima

Koristi se i cvijet vlasca

Dugotrajnim kuhanjem gubi svoja svojstva, pa ga je najbolje stavljati u juhe i jela pred kraj kuhanja ili ga koristiti kao svježi začin ukusnim salatama i namazima od svježeg sira. Izvrstan je dodatak omletu i raznim fritajama. Vlasac se dobro slaže s drugim začinski biljem kao što su peršin i estragon. Kao dodatak salatama možete koristiti i njegove svijetloljubičaste cvjetove koji također imaju okus vlasca, ali mnogo blaži, kao što je sa svim cvijećem začinskih trava.

Svježi ili sušeni vlasac

Vlasac se jede u svježem i sušenom obliku. Izvor je vitamina A i C, kao i nekih minerala poput kalija, fosfora, kalcija i magnezija. Sadrži i dosta aktivnih biljnih spojeva zbog kojih može djelovati protuupalno i antioksidativno. Povrh svega, riječ je o niskokaloričnoj namirnici – u jednoj čajnoj žličici suhog vlasca nalazi se svega 1 kalorija.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.