Trikovi za uvijek ukusan gulaš
Izdašan i okusima bogat gulaš zvijezda je stola u nešto hladnijim jesenskim i zimskim danima. Prepun je ukusnog mesa i povrća te začina, no nešto kompleksnije pripreme ako želite da vam ispadne za prste polizati, baš svaki put.
1. Dovoljno vremena za pirjanje povrća
Kako biste dobili onu pravu puninu okusa, nemojte žuriti dok pirjate luk, češnjak i ostalo povrće. Ubacite u lonac i celer i mrkvu, a možete dodati i maslac kako biste svom gulašu podarili dodatnu okusnu notu.
2. Zapecite meso prije kuhanja
Kada se meso prži na visokoj temperaturi, stvara se karamelizirana korica tijekom procesa zvanog Maillardova reakcija. Ovaj postupak mesu će dati poseban okus, a time i poboljšati okus gulaša. Za savršenu koricu nemojte pretrpati tavu mesom, radije ga pržite u manjim količinama.
3. Slažite okuse
Slaganjem sastojaka tijekom procesa kuhanja gradite složenije okuse. Počnite s osnovnim povrćem i mesom, a zatim postupno dodajte tekućinu, začinsko bilje i začine. Pred kraj kuhanja dodajte osjetljivije povrće poput graška ili mahuna kako jelo ne bi postalo previše kašasto.
4. Zgusnite
Najukusnije varivo ima kremastu, gotovo baršunastu teksturu, ali nije ni prerijetko ni pregusto. Ako je gulaš previše rijedak, dodajte mu krumpira ili napravite zapršku u zasebnom loncu pa je umiješajte u gulaš. No, nemojte ih dodati prerano, nego provjeravajte konzistenciju jela tijekom cijelog procesa kuhanja.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.