mirisna gusta gula  juha na crnoj drvenoj rustikalnoj podlozi
Copyright (c) 2024 Narsil/Shutterstock. No use without permission.

Trikovi za uvijek ukusan gulaš

Izdašan i okusima bogat gulaš zvijezda je stola u nešto hladnijim jesenskim i zimskim danima. Prepun je ukusnog mesa i povrća te začina, no nešto kompleksnije pripreme ako želite da vam ispadne za prste polizati, baš svaki put. 

sastojci poput paprike, svinjskog mesa i luka potrebni za recept za rumunjski gula
Copyright (c) 2023 valentinul/Shutterstock. No use without permission.

1. Dovoljno vremena za pirjanje povrća

Kako biste dobili onu pravu puninu okusa, nemojte žuriti dok pirjate luk, češnjak i ostalo povrće. Ubacite u lonac i celer i mrkvu, a možete dodati i maslac kako biste svom gulašu podarili dodatnu okusnu notu. 

2. Zapecite meso prije kuhanja

Kada se meso prži na visokoj temperaturi, stvara se karamelizirana korica tijekom procesa zvanog Maillardova reakcija. Ovaj postupak mesu će dati poseban okus, a time i poboljšati okus gulaša. Za savršenu koricu nemojte pretrpati tavu mesom, radije ga pržite u manjim količinama.

sirovi svinjski gula  u keramickoj tavi
Copyright (c) 2023 Aleksei Isachenko/Shutterstock. No use without permission.
gula  od mesa divljaci sa  umskim vocem, lukom, zacinskim biljem i jabukom u holandskoj pecnici na ro tilju
Copyright (c) 2024 Chamois huntress/Shutterstock. No use without permission.

3. Slažite okuse

Slaganjem sastojaka tijekom procesa kuhanja gradite složenije okuse. Počnite s osnovnim povrćem i mesom, a zatim postupno dodajte tekućinu, začinsko bilje i začine. Pred kraj kuhanja dodajte osjetljivije povrće poput graška ili mahuna kako jelo ne bi postalo previše kašasto. 

4. Zgusnite

Najukusnije varivo ima kremastu, gotovo baršunastu teksturu, ali nije ni prerijetko ni pregusto. Ako je gulaš previše rijedak, dodajte mu krumpira ili napravite zapršku u zasebnom loncu pa je umiješajte u gulaš. No, nemojte ih dodati prerano, nego provjeravajte konzistenciju jela tijekom cijelog procesa kuhanja. 


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Ukusan gula  od mesa divljaci, mesni gula  sa krumpirom u zdjeli