Intenzivni timijan za aromatičnu raskoš jela

Timijan je višegodišnji polugrm iz porodice Thymus koji može narasti do 30 centimetara visine. Karakteriziraju ga svijetloružičasti ili bijeli cvjetovi. Vjeruje se da potječe s Mediterana, a za njegovu cvatnju potrebno mu je dosta topline i sunca. U domaćoj kuhinji najviše se rabi ona šarena vrtna vrsta timijana koja uspješno raste i u hladnijim kontinentalnim krajevima.

Sličnost s majčinom dušicom

Prepoznaje ga se po jakom i intenzivnom mirisu koji se često koristi za aromatiziranje brojnih jela u kulinarstvu. Često ga se uspoređuje s majčinom dušicom. Iako obje biljke pripadaju istoj porodici, timijan raste uspravno, dok je majčina dušica puzačica. Razlika se može vidjeti i na listićima. Kod timijana oni su nešto uži i lagano povinuti prema dolje, a i okus mu je manje gorak nego u majčine dušice.

Slaže se s mesom i gljivama

Timijan je svestran i jednostavan za upotrebu, a suhi listići ne mogu zamijeniti one svježe – berite ga dok ga ima u vrtu. Svježi se listovi koriste prilikom kuhanja junetine, janjetine, divljači, ali i gljiva. Može se dodati marinadama, različitim umacima, jelima od povrća i ribe, a posebno dobro sljubit će se s mesom pečenim na roštilju.

Antiseptičko djelovanje

Timijan je od davnina poznat i kao ljekovita biljka koja se upotrebljavala za rješavanje raznih problema. Sadrži vitamine A, C i B kompleksa, magnezij, fosfor, kalij i cink. Njegova eterična ulja imaju antiseptičko djelovanje te se često koriste za zacjeljivanja manjih posjekotina. Također su učinkovita i kod ublaživanje ugriza insekata. Nekoć se timijan žvakao i koristio protiv lošeg zadaha u ustima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.