Timijan

Intenzivni timijan za aromatičnu raskoš jela

Timijan je višegodišnji polugrm iz porodice Thymus koji može narasti do 30 centimetara visine. Karakteriziraju ga svijetloružičasti ili bijeli cvjetovi. Vjeruje se da potječe s Mediterana, a za njegovu cvatnju potrebno mu je dosta topline i sunca. U domaćoj kuhinji najviše se rabi ona šarena vrtna vrsta timijana koja uspješno raste i u hladnijim kontinentalnim krajevima.

Sličnost s majčinom dušicom

Prepoznaje ga se po jakom i intenzivnom mirisu koji se često koristi za aromatiziranje brojnih jela u kulinarstvu. Često ga se uspoređuje s majčinom dušicom. Iako obje biljke pripadaju istoj porodici, timijan raste uspravno, dok je majčina dušica puzačica. Razlika se može vidjeti i na listićima. Kod timijana oni su nešto uži i lagano povinuti prema dolje, a i okus mu je manje gorak nego u majčine dušice.

Slaže se s mesom i gljivama

Timijan je svestran i jednostavan za upotrebu, a suhi listići ne mogu zamijeniti one svježe – berite ga dok ga ima u vrtu. Svježi se listovi koriste prilikom kuhanja junetine, janjetine, divljači, ali i gljiva. Može se dodati marinadama, različitim umacima, jelima od povrća i ribe, a posebno dobro sljubit će se s mesom pečenim na roštilju.

Antiseptičko djelovanje

Timijan je od davnina poznat i kao vrlo ljekovita biljka koja se upotrebljavala za rješavanje raznih problema. Sadrži vitamine A, C i B kompleksa, magnezij, fosfor, kalij i cink. Njegova eterična ulja imaju antiseptičko djelovanje te se često koriste za zacjeljivanja manjih posjekotina. Također su učinkovita i kod ublaživanje ugriza insekata. Nekoć se timijan žvakao i koristio protiv lošeg zadaha u ustima.