Ružmarin - car mediteranske kuhinje

Ime ove aromatične mediteranske biljke potječe iz latinskog i znači “morska rosa”. Ružmarin dolazi iz mediteranskih krajeva, gdje raste na tlu bogatom kalcijem. Ima snažan i prodoran okus, ali izuzetno ugodan miris pa je stoga vrlo zastupljen u mediteranskoj kuhinji.

U timu s maslinovim uljem i češnjakom

Talijanima je ružmarin omiljeni začin za jela od janjetine i teletine, osobito uz dodatak vina, maslinova ulja i češnjaka. Sadrži mnogobrojne aktivne sastojke korisne za naše zdravlje. Njegovi flavonoidi djeluju kao antioksidans i potiču cirkulaciju, a ružmarinska kiselina djeluje antiseptički i smanjuje upalne procese. Pomaže u liječenju infekcije bronhija, uha, nosa i grla.

Usitnjen ili kao grančica

Ružmarin možete uzgajati u teglici na kuhinjskom prozoru ili u vrtu da vam uvijek bude pri ruci. Da bi sušeni listovi pustili svoju ukusnu aromu, zdrobite ih neposredno prije uporabe. Njihova čvrsta struktura zna biti neugodna u završnom jelu, pa ga nasjeckajte vrlo sitno ili zdrobite u mužaru, a možete staviti i grančicu ružmarina koju obavezno izvadite prije posluživanja.

Pojačava okus namirnice

Ružmarin se koristi za aromatiziranje ulja i octa. Bez njegova doprinosa aroma mješavine mediteranskih začina ne bi davala istu dimenziju jelima. Koristite li ružmarin u jelima s rajčicom, bundevom ili krumpirom, pojačat ćete njihov okus. Njime začinite juhe i pirjano povrće. Dodajte ga jelima od ribe, a grančicu ružmarina s koje ste maknuli listiće koristite umjesto štapića za još aromatičnije ražnjiće s grilla.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.