Peršin - ključni začin koji morate imati

Začin koji svakodnevno koristimo u brojnim jelima od davnina je nezaobilazan dodatak. Svjež ili suh, list ili korijen, peršin je uvijek dobrodošao. Još su stari Egipćani, Rimljani i Grci otkrili sve čari peršina. Egipćani su ga poklanjali domaćinu kad su odlazili u goste, a Grci su ga umetali u vijence za pobjednika natjecanja. No tek su ga Rimljani počeli koristiti kao začin. Iako njegovo porijeklo nije točno poznato, pretpostavlja se da dolazi s Mediterana, točnije Sicilije, odakle se proširio u ostatak svijeta. Danas su njegovi najveći svjetski dobavljači SAD, Kanada, Italija, Njemačka, Španjolska i Belgija.

Mirisni listovi i korijen

S obzirom na to da je riječ o samonikloj biljci koja je poznata po svojoj izdržljivosti i otpornosti, nije čudo da je pronašla svoje mjesto među našim jelima. Raste na kamenitom tlu, nije previše zahtjevan što se tiče održavanja i dobro podnosi hladnoću. Uz lišće, u jelima se koristi i korijen, osobito u juhama. I lišće i korijen sadrže vrijedne nutrijente, a korijen se može duže vrijeme čuvati i skladištiti. Lišće peršina sadrži i brojne vitamine, minerale i brojne druge tvari. Sadrži i vitamin C kojeg ima čak četiri puta više nego limun, a sadrži i količinu karotena jednaku onoj u mrkvi. Uz to, tu su i vitamini A, K, B1, B2, folna kiselina, kalij i željezo.

Novi okus pesta

Kao začin, peršinov list se najčešće koristi u juhama i varivima kao završni dodir, u salatama, pestu, ali i dodatak pečenjima. On je jedan od rijetkih začina čija se svojstva ne gube termičkom obradom, a hermetički zatvoren u posudu i spremljen u hladnjak može stajati dulje vrijeme zadržavajući nutritivne vrijednosti i svježinu.

Peršin u juhi? Da!

Osim u pestu, peršin se često koristi i u chimichurriju, umaku od peršinova lišća, limunova soka, maslinova ulja, češnjaka, luka, soli i ljute papričice. Iako nije toliko česta, juha od peršina itekako je ukusna. Kombinacija korijena i lišća peršina daje joj posebno snažnu aromu, a poseban štih dat će joj i kopar.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.