Piletina al mattone s chimichurri umakom

sastojci

  • 1 pile (oko 1,2 kg)
  • 1 klip kukuruza
  • 500 g crvenih i zelenih ljutih papričica
  • 1 limeta
  • 60 ml BBQ umaka

Marinada:

  • 60 ml soka limete
  • 50 ml maslinova ulja
  • 2 češnjaka
  • svježeg ružmarina, kadulje i peršina
  • sol svježe mljeveni papar

Chimichurri umak:

  • 3 češnjaka
  • 2-3 mlada luka
  • 1 čili papričica
  • 1 vezica peršina
  • 2–3 listića origana
  • 15 ml soka limete
  • 100–120 ml maslinova ulja
  • sol, papar

Način pripreme

01

Cijelo pile položite na dasku s prsima prema dolje. Velikim oštrim nožem počnite rezati kosti s jedne strane hrpta, od rubova zabatka do početka krila. Možete koristiti i škare. Otvorite pile kao knjigu.

02

Za marinadu, nasjeckajte sitno nekoliko listića ružmarina, peršina i kadulje. Pomiješajte maslinovo ulje i limetin sok, dodajte protisnuti češnjak, sol i listiće peršina, ružmarina i kadulje.

03

Premažite piletinu s obje strane, ostavite da se marinira, najbolje preko noći. Prije pečenja pile začinite svježe mljevenim paprom i pecite najprije na strani kože.

04

Da bi piletina ostala sočna, a istovremeno imala boju i hrskavost kožice potrebno je peći na jakoj vatri, ali pod opterećenjem. Piletinu odozgo opteretite teškim loncem (ili šamotnom opekom, običnom opekom zamotanom u aluminijsku foliju i sl.), tako pecite 20 minuta.

05

Maknite opterećenje, premažite kožu BBQ umakom, okrenite je gore, nastavite peći u pećnici na 220 °C još 15 minuta. Dodajte u lim oko piletine ljute papričice i kriške limete.

06

Piletinu okrenite, premažite BBQ umakom stranu bez kože, opteretite i pecite još desetak minuta. U međuvremenu skuhajte klip kukuruza i pripremite chimichurri umak.

07

Nasjeckajte mladi luk, češnjak, papričicu, listiće origana i peršin. Stavite u blender luk, češnjak, čili, peršin, sol i papar, dodajte žlicu soka limete i 100 ml ulja, blendajte, probajte, po potrebi dodajte soli i maslinova ulja. Kukuruz prepolovite, dodajte piletini i papričicama, poslužite uz umak.

Birajte što mlađu piletinu zbog mekoće mesa i kostiju koje je lakše prerezati. Pripazite i na veličinu prsa, ako su prevelika, dobit ćete neravnomjerno pečenu piletinu.  

podijeli