Piletina al mattone s chimichurri umakom
sastojci
- 1 pile (oko 1,2 kg)
- 1 klip kukuruza
- 500 g crvenih i zelenih ljutih papričica
- 1 limeta
- 60 ml BBQ umaka
Marinada:
- 60 ml soka limete
- 50 ml maslinova ulja
- 2 češnjaka
- svježeg ružmarina, kadulje i peršina
- sol, svježe mljeveni papar
Chimichurri umak:
- 3 češnjaka
- 2-3 mlada luka
- 1 čili papričica
- 1 vezica peršina
- 2–3 listića origana
- 15 ml soka limete
- 100–120 ml maslinova ulja
- sol, papar
Način pripreme
Cijelo pile položite na dasku s prsima prema dolje. Velikim oštrim nožem počnite rezati kosti s jedne strane hrpta, od rubova zabatka do početka krila. Možete koristiti i škare. Otvorite pile kao knjigu.
Za marinadu, nasjeckajte sitno nekoliko listića ružmarina, peršina i kadulje. Pomiješajte maslinovo ulje i limetin sok, dodajte protisnuti češnjak, sol i listiće peršina, ružmarina i kadulje.
Premažite piletinu s obje strane, ostavite da se marinira, najbolje preko noći. Prije pečenja pile začinite svježe mljevenim paprom i pecite najprije na strani kože.
Da bi piletina ostala sočna, a istovremeno imala boju i hrskavost kožice potrebno je peći na jakoj vatri, ali pod opterećenjem. Piletinu odozgo opteretite teškim loncem (ili šamotnom opekom, običnom opekom zamotanom u aluminijsku foliju i sl.), tako pecite 20 minuta.
Maknite opterećenje, premažite kožu BBQ umakom, okrenite je gore, nastavite peći u pećnici na 220 °C još 15 minuta. Dodajte u lim oko piletine ljute papričice i kriške limete.
Piletinu okrenite, premažite BBQ umakom stranu bez kože, opteretite i pecite još desetak minuta. U međuvremenu skuhajte klip kukuruza i pripremite chimichurri umak.
Nasjeckajte mladi luk, češnjak, papričicu, listiće origana i peršin. Stavite u blender luk, češnjak, čili, peršin, sol i papar, dodajte žlicu soka limete i 100 ml ulja, blendajte, probajte, po potrebi dodajte soli i maslinova ulja. Kukuruz prepolovite, dodajte piletini i papričicama, poslužite uz umak.
Birajte što mlađu piletinu zbog mekoće mesa i kostiju koje je lakše prerezati. Pripazite i na veličinu prsa, ako su prevelika, dobit ćete neravnomjerno pečenu piletinu.