Origano je začin koji morate imati u svojoj kuhinji

Aromatični origano jedan je od osnovnih začina u mediteranskoj kuhinji. Iako je kroz povijest slavljen kao narodni lijek za brojne tegobe, u današnje je vrijeme svoju ulogu zadržao kao opojni začin bez kojeg bi brojna jela bila potpuno nezamisliva. To se prvenstveno odnosi na pizzu čiji brojni nadjevi gotovo bez iznimke dolaze oplemenjeni bilo sušenim oblikom ovih mirisnih listića. Naravno, ne smijemo zaboraviti i na bogate umake od rajčice kojima origano daje posebnu punoću okusa. Tome možemo zahvaliti susjednoj Italiji koja je, kao i Grčka te ostale zemlje Mediterana još od povijesnih vremena u svoju kuhinju uvrstila ove aromatične zelene listiće. Tako je origano uz pomoć obožavane talijanske kuhinje proputovao cijeli planet te postao sastavni dio brojnih kuhinja.

Birajte suhi ili svježi

Konzumirati se može i u svježem i u sušenom obliku. A jedna od najzanimljivijh činjenica o origanu je da je intenzitet arome i okusa puno jači kada je osušen. Baš iz tog razloga sušeni je origano češće korišten u pripremi i kuhanju jela, jer ćete s manjom količinom postići puniji okus i jači intenzitet. No kad su salate u pitanju, svježa je opcija puno bolja jer će dati decentniju notu. Također neće zasjeniti ostale, okusom nježnije namirnice s kojima dolazi na tanjuru.

Origano se mora naći u marinadi

Jedna od omiljenih karakteristika origana koja ga čini čestom gošćom brojnih jela je njegovo izvrsno sljubljivanje sa svim namirnicama. Pa ga, kako smo već spomenuli, svježeg možete koristiti u brojnim salatama, posebno onima na bazi rajčice, sira i maslina. Fino se uklapa u sva mesna jela, a do posebnog izražaja dolazi u kombinaciji s ribom i morskim plodovima. Kad su ostali začini u pitanju, kombinacija s origanom je pregršt. No najviše voli tipične mediteranske začine poput bosiljka, lovora i ružmarina te se izvrsno spaja s okusima svježeg peršina i češnjaka. Ne smijemo zaboraviti i na činjenicu da ga se kroz povijest koristilo i kao prirodni konzervans u marinadama. A iako ga danas u njih ne dodajemo zbog funkcionalnosti nego zbog okusa, dobro je znati i taj podatak kad pripremamo aromatičnu marinadu za meso i ribu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.