Muškatni oraščić za jela puna šarma i topline

Slatkast i mirisan začin kao što je muškatni oraščić zaogrnut će vaša jela dodatnim šarmom i posebnom toplinom. U tropskim krajevima, odakle i potječe, muškatni oraščić popularan je kao dodatak slatkim jelima ili raznih začinskih mješavina poput indijske garam masale. U europskim kuhinjama ovaj se začin često koristi za vrijeme zimskih blagdana. Čest je sastojak u začinjavanju slanih jela, pogotovo jela s krumpirom, špinatom, mrkvom, kupusom, blitvom i mesom.

Drvo muškatnog oraha

Stabla muškatnog oraha možemo naći u toplim predjelima Brazila, Indonezije i na Karipskom otočju. Zanimljivo je da se nježni žuti cvjetovi na stablu muškatnog oraha pojavljuju tek nakon sedam godina života ove biljke. Može narasti u visinu do 20 m. Zapisi o njegovoj uporabi sežu sve do prvog stoljeća naše ere. Tada je muškatni orah opisan kao plod s dva okusa jer je njegova tvrda jezgra obavijena jarko crvenom čipkastom ovojnicom koja se zove muškatni cvijet. Bili su relativno nepoznati starim zapadnim civilizacijama dok su se uvelike upotrebljavali u Indiji i arapskim zemljama.

Nezaobilazan u umacima

Arapi su muškatni orah donijeli na zapad početkom srednjeg vijeka i od tada je neizostavan začin slanim i slatkim jelima. Najčešće se rabi kao dodatak bešamel umaku i raznim  mješavinama suhomesnatih proizvoda. Njegovo eterično ulje ima oštar okus i papreni miris. Jako se dobro slaže s cimetom, klinčićem, đumbirom i paprom. Dodajte svježe nariban muškatni oraščić na kraju kuhanja jer mu prevelika toplina slabi okus. Jako dobro ide uz kuhano povrće poput cvjetače u koju dodajte malo maslaca, soli, svježe mljevenog papra i malo naribanog oraščića.

Izvor vlakana

Ovaj je začin vrlo kaloričan, energetska vrijednost 100 g muškatnog oraščića iznosi 525 kcal. No kako se koristi u malim količinama, to neće utjecati na ukupnu kalorijsku vrijednost jela. Od nutrijenata, sadrži kalcij, željezo, magnezij, cink, bakar, fosfor, niacin, folnu kiselinu i tiamin. Osim toga, izvor je prehrambenih vlakana pa dodatno olakšava probavu i umanjuje simptome žgaravice.

Cijeli ili u prahu

U pripremi jela ovaj mirisni oraščić možete dodavati juhama, mesnom pečenju, riži, tjestenini ili kao sastojak deserta. Njegova slatkoća balansirat će slani okus ili upotpuniti aromatične slastice. Najbolje je dodati ga jelu pred kraj pripreme jer dulja termička obrada oslabljuje njegova aromatična svojstva i intenzivan okus. Muškatni oraščić možete kupiti u trgovinama, pronaći ćete ga na odjelu začina. Bolje je kupiti ga cijelog jer ga takvog možete naribati kad vam zatreba. Za razliku od već naribanog, svježe nariban muškatni oraščić dulje zadržava svoju kvalitetu i opojnu aromu. Najbolje ga je čuvati u staklenim bočicama na suhome i tamnome mjestu dalje od izvora topline.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.