Lovor - simbol pobjede i slavlja

Drvo lovora je u naše krajeve došlo iz Male Azije, no kod nas je prisutno tako dugo da je postalo prava domaća, samonikla biljka po kojoj miriše dobar dio sjevernog Jadrana. Lovor je osobito popularan u Lovranu koji po ovoj biljci i nosi ime.

laurel wreath close-up isolated, on white background
Copyright (c) 2014 Shutterstock. No use without permission.

Ovjenčani lovorikama

U staroj Grčkoj i Rimu lovor je bio simbol pobjede, a vijence od lovora nosili su pobjednici u boju ili u sportskim natjecanjima, pa i sam Cezar. Otuda dolazi i naziv laureat, „ovjenčan lovorom“. Legenda kaže kako se nimfa Dafne pretvorila u stablo lovora kako bi pobjegla od zaljubljenog Apolona. Možda je u tome tajna njegove opojne arome.

Tradicionalno uz suho voće

Danas je lovor neizostavni dio svake kuhinje jer izvrsno paše u jela od mesa i ribe, ali i u umake za tjesteninu. Osim lista, mogu se koristiti i plod i grančice. Svježe lovorove listove najbolje je koristiti odmah i natrgati ih prije uporabe. Snažan i intenzivan okus lovora najbolje će doći do izražaja sušenjem. Listovi lovora tradicionalno se koriste uz suho voće – nižu se na vijence sa suhim smokvama ili se u njih umotavaju hljepčići suhoga hiba. Lovor je omiljen sastojak i brojnih variva kojima daje posebnu aromu. S obzirom na to da se ne raspada kuhanjem, potrebno ga je izvaditi prije posluživanja jela.

Lovor je obvezan u zimnici

Često ga se koristi i za začinjavanje brojnih pečenja, a obvezni je dio začinskog buketića. Svaka prava domaćica zna da bez lista lovora nema dobre zimnice. Dodajte ga kod kiseljenja kupusa, paprike, maslina i drugog povrća kojem će dati poseban okus i miris. Lovor možete dodati i octu za posebno aromatičan začin za salate. Kod dodavanja lovora valja biti umjeren. U varivima će biti dovoljan jedan list, dok kod kiseljenja povrća možete dodati dva do četiri. Budući da lovor lako izgubi svoju aromu, nemojte ga predugo skladištiti. Kod kupnje svježeg lista, svježinu možete lako provjeriti. List mora biti sjajan, tamnozelene boje i imati intenzivan miris.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.