Kumin - u malim dozama paše uz sve

Porijeklom je iz Irana i Turske i voli blagu, umjerenu klimu. Kumin je jedan od najstarijih začina, a kažu da se upotrebljava već 5000 godina i da datira još iz kamenog doba. Englezi ga stavljaju u svoj tradicionalni kolač od kumina i jabuka. Danas je to najomiljeniji začin njemačke i austrijske kuhinje i najčešće ga stavljaju u kruh i razna tijesta. Treba ga stavljati u malim količinama jer je intenzivnog okusa. Najbolje ide uz povrće, a posebno krumpir, mrkvu i gljive. Nijemci ga često stavljaju i u kobasice kojima daje poseban okus.

Pomalo ljutkast i gorak

Ovaj je začin na prvi pogled vrlo sličan kimu, no miris i okus su mu posve različiti. Ljutkast je, oštre arome, čak i pomalo gorak. Da bi sve te svoje kvalitete dao jelu kojim ga planirate začiniti, kumin je dobro prije toga prepržiti. U mnogim svjetskim kuhinjama ima bitnu ulogu. Probajte dodati malo kumina juhama i jelima s mesom, a posebno jelima s mahunarkama jer ublažuje nadutost. Mnogi ga  koriste kao pomagača u održavanju vitke linije. Unatoč dosta gorkom okusu dodaju žličicu preprženog kumina u čašu jogurta i piju ga prije obroka. Oni manje hrabri miješaju kumin s medom i vodom i također piju prije jela.

Kombinirajte kumin s čilijem

Kumin se odlično slaže s čilijem pa se koristi za pripremu chilli con carnea i drugih žešćih meksičkih jela. Odličan je za mariniranje mesa za roštilj,  kao i za začinjavanje pečenja od janjetine i svinjetine. Kuminom možete začiniti i piletinu, pogotovo ako pritom koristite i citrusno voće. Probajte samo malo mljevenog kumina dodati u omlet ili u jelo od tikvica i patlidžana. Začin je koji se koristi u pripremi falafela. Slanutak i leća se s kuminom odlično slažu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.