Moćan začin - dva lica korijandra

Korijandar se kao začin koristi u svakodnevnoj prehrani. No za razliku od većine začinskih biljaka, dolazi u dva po svemu potpuno različita oblika. A nijedan začin nije polarizirao nepca kao što je to učinio korijandar. No krije on u sebi još puno zanimljivosti i važnih nutrijenata, a ponajviše okusa. Zato i ne čudi da je u svakodnevnoj primjeni u kuhinjama diljem svijeta.

Lišće korijandra

Kao zeleni lisnati začin, korijandar ili volite ili ga ne volite. Teško je da pripadate kategoriji između. Naime, lišće korijandra krasi jaka citrusna aroma čiji se intenzitet velikom broju ljudi sviđa. Međutim, kod drugih će vrijediti potpuno suprotan stav pa će za korijandar reći da miriše sapunasto i da nije ukusan. No ne može mu se osporiti zavidan nutritivan sastav. Jer iako je oko 90 % njihova sastava voda, ostalih 10 %, izvor je vitamina K. Također sadrži i vitamine A i C, a važan je i njegov antioksidativan učinak. Međutim, ovi zeleni listići neće vaše tijelo opskrbiti znatnim količinama minerala.

Kao začin često se koristi u kuhinjama Južne Amerike, ali i u jugoistočnoj Aziji. Zbog delikatnosti i osjetljivosti na visoku temperaturu u jela se stavlja neposredno prije posluživanja. A najčešće ga se koristi u juhama i umacima kojima daje na svježini okusa.

Sjemenke korijandra

Za razliku od lišća, oko okusa sjemenki nema toliko prijepora. One daju topao, ljutkasti okus te orašastu aromu s daškom citrusa i izvor su vlakana te brojnih minerala. Željezo, mangan, magnezij, selen i bakar samo su dio onoga što vam sjeme korijandra može ponuditi. No s lisnatim dijelom dijeli ulogu začina koji sadrži antioksidanse. Okusom se najbolje slažu s kimom i cimetom jer dijele slične aromatične karakteristike, a dodati ga možete u mesne marinade, curry te juhe i gulaše.

Sjemenke korijandra kupujte cijele jer će one zdrobljene i mljevene imati puno slabiji intenzitet okusa. Kako biste izvukli najviše od njihove arome prepržite ih na suhoj tavi pa potom zdrobite u mužaru i dodajte jelu. Jer kao i kod ostalih začina u sjemenju tako i kod korijandra toplina dopušta otpuštanje esencijalnih ulja koji su glavni nositelji arome.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.