sastojci
- 150-200 g suhog slanutka
- 350 g cvjetače
- 150 g crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 50 ml maslinovog ulja
- sol
Pesto od korijandra:
- 40 g sitno sjeckanog korijandra
- 1 režanj češnjaka
- 20 g pinjola ili badema
- 30 g sitno ribanog Grana Padana
- 50-80 ml maslinovog ulja
- sol
Način pripreme
Napravite pesto od listića korijandra. U usku, visoku posudu dodajte sjeckani korijander, malo soli, nagnječen češnjak i pinjole, dodajte malo ulja i počnite miksati. Zatim dodajte ribani sir i preostalo maslinovo ulje u tankom mlazu da dobijete glatki umak.
Slanutak namočite večer ranije. Stavite kuhati slanutak u blago posoljenu vodu. Na maslinovom ulju pirjajte luk 15 minuta, dodajte cvjetaču narezanu na kocke, zatim dodajte češnjak narezan na ploške, kuhajte na laganoj vatri podlijevajući malo po malo vodom u kojoj se kuha slanutak.
Kad je cvjetača mekana, dodajte kuhani slanutak (ostavite dvadesetak zrna sa strane), miksajte štapnim mikserom, dolijte vode od slanutka do željene gustoće, provjerite okus, po potrebi začinite i prokuhajte. Popecite na tavici preostali slanutak. Juhu poslužite uz dodatak pesta i pečenog slanutka.
Slanutku treba više vremena da se skuha i omekša, stoga cvjetaču stavite kuhati znatno kasnije jer joj je potrebna puno kraća termička obrada.