Korijandar: začinsko bilje za detoks organizma

Korijandar ili cilantro uspješno se rasprostranio diljem svijeta, ali smatra se da je mediteranskog porijekla. Ljekovita svojstva korijandra poznata su od davnina, a najviše je poznat kao odličan čistač organizma.

Cvijet neugodnog mirisa

Nekoliko je razloga zašto biste trebali konzumirati korijandar. Poznato je da ima mnogo pozitivnih učinaka na organizam, djelotvorno čisti od toksina i poboljšava apetit. Normalizira probavu zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koje sadrži. U prirodi ćete cvijet korijandra lako prepoznati po bijeloj boji i tankim stabljikama, ali ne preporučuje ga se mirisati jer ga karakterizira neugodan miris koji podsjeća na stjenice. Često raste uz rubove vrtova, u vinogradima i uz putove.

Kako koristiti korijandar u kuhinji

U prirodi se pojavljuje kao samonikla biljka i sve je popularniji začin u kulinarskom svijetu. U trgovinama ćete češće naići na njegove sjemenke nego na svježe listove jer je jako osjetljiv pa ne može dugo ostati svjež u teglici. Njegove sjemenke omiljeni su dodatak džinu ili ukiseljenom povrću na sjeveru Europe. U Indiji su zajedno s listovima neizostavan dio curry praha. Savjetujemo vam da sjemenke malo prepržite prije uporabe kako bi se naglasila ugodna aroma. Svježe mljeveno sjeme često se dodaje pecivima, jelima od povrća i mahunarkama, a okus im je pomalo orašast i jelima daju pikantnu notu.

Umjereno s korijandrom

Listovi korijandra uvijek se koriste svježi i imaju intenzivnu aromu. U pripremi hrane korijandar treba koristiti štedljivo jer već malim količinama lako može okusom preuzeti dominaciju nad jelom. Popularni su sastojak bliskoistočne kuhinje, meksičkih jela i u španjolskim recepturama. Korijandar je izvrstan začin za juhe i variva, salate, ribu i perad dok sjemenke super pašu uz pikantnu meksičku hranu i jela od mesa, osobito peradi te uz ukiseljeno povrće. Korijandar ima specifičan slatkasti okus koji podsjeća na mješavinu limuna i kadulje, a preporučuje ga se koristiti i u kombinaciji s kuminom.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.