Kopar: začin za prave kreativce u kuhinji

Kopar je namijenjen pravim gurmanima i iskrenim kreativcima u kuhinji jer klasična jela već jednim prstohvatom mijenja u specijalitete specifičnoga „šmeka“. Poznato je kulinarsko bilje s djelotvornim svojstvima protiv nesanice i osjećaja nadutosti.

Umirujuće sjemenke

Za stare Rimljane kopar je bio simbol vitalnosti. Izuzetno je cijenjen u kuhinjama Skandinavije, Srednje i Istočne Europe. Najčešće se upotrebljavaju njegovi svježi listovi, ali se u kuhanju često koriste sjemenke kopra koje su poznate po svojim umirujućim svojstvima i olakšavanju probave.

U koja jela dodati kopar

Kopar paše uz jela na bazi gorušice, dobar je dodatak hladnim juhama, salatama od krumpira i krastavcima. Osobito je ukusna topla juha od kopra. Preporučuje se i kao začin za riblja jela, osobito ako pripremate losos ili haringu ili recimo plodove mora. Kopar je nezaobilazan u sirnim namazima i jelima od teletine, čak i omletima, a najčešće se koristi kao dodatak umacima na bazi vrhnja koji se jedu uz kuhano meso.

Začin koji se rado pije

Osim u jelima, kopar se može konzumirati i u obliku čaja. Čaj od kopra s medom smiruje i opušta organizam te pomaže onima koji pate od stresa i nesanice. Njegova vrlo tražena esencijalna ulja sadrže aktivne tvari koje pomažu u aktiviranju enzima i hormona koji imaju smirujući učinak i pomažu kod nesanice. Stoljećima se koristio u prehrani zbog smanjena osjećaja nadutosti, a poznato je da potpomaže zdravu probavu. Eterična ulja iz kopra imaju antibakterijsko djelovanje te na taj način sprječavaju razvoj štetnih bakterija u crijevima. 

Kopar dobro podnosi smrzavanje i može se koristiti tijekom cijele godine ili osušiti za kasniju upotrebu. Jelima se dodaje tek pred kraj kuhanja ili neposredno prije posluživanja jer su eterična ulja vrlo hlapljiva. Na prvu ima malo gorak, pa slatkasti okus i može se dodavati svježe ocijeđenim zdravim sokovima i smoothiejima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.