Sva lica komorača u kuhinji

Komorač je ukusno mediteransko povrće i začin koje okusom vuče na sladić. Sjemenke služe kao profinjeni začin za slatka i slana jela, dok glavica i listići imaju bogatiju primjenu u svijetu gastronomije. Domovina komorača je južna Europa gdje se godinama uzgaja za kuhanje i u medicinske svrhe.

Posebnost okusa

Njegova svježa glavica ili žarulja kako kažu na engleskom, jedno je od povrća koje se ili voli ili mrzi. Razlog je jednostavan, prilično aromatičan okus koji podsjeća na sirup za kašalj ili biljni liker. Lišće komorača ima nešto blaži okus, dok su sjemenke puno intenzivnije. Boja sjemenki varira od smeđe do zeleno-žute, a upravo su te zeleno-žute i kvalitetnije. Sjemenke prije korištenja možete malo prepržiti kako biste otpustili slatkastu aromu.

Jela s komoračem

U gastronomiji se koristi u sirovom obliku ili pak termički obrađen. Kuhanjem i pečenjem mu se ublažava okus, pa je to možda najbolji put za početnike. Jednom kad se naviknete više neće biti potrebe za omekšavanjem okusa jer u komorač se lako zaljubiti, kao i u njegova plemenita svojstva za organizam. Zadebljali korijen i listovi komorača koriste se svježi dok se njegovi plodovi najčešće upotrebljavaju u osušenoj verziji. Lišće komorača dobar je začin za variva od grahorica. Već i kratko blanširanje dovoljno mu je da omekša, a dobro društvo na tanjuru prave mu svi agrumi, orašasti plodovi, riba i piletina.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.