Klinčić - od mirisnog cvijeta do još mirisnijeg začina

Klinčić je već tisućama godina nezaobilazan sastojak kako slanih tako i slatkih jela. Zimi ga volimo u finim slasticama i aromatičnom kuhanom vinu. Ljeti je pak mirisni dodatak mesnim marinadama. Porijeklom iz Indonezije, ovaj je začin osvojio svijet svojim intenzivnim aromama. Dolazi od tropskog zimzelenog drva koje zapravo rijetko razvije cvijet jer on tvori začin. Naime, klinčić je zapravo pupoljak koji se bere u točno određeno vrijeme dozrijevanja, a zatim se suši.

Klinčić čavlić

Aroma ovog začina intenzivna je, s notama papra i kamfora. Okus mu je paprenast, oštar, a ima i voćnu notu. Za njegovu upečatljivu aromu zaslužno je esencijalno ulje eugenol. Izgledom klinčić podsjeća na čavao pa od toga dolazi i njegovo ime. Naime, na latinskom njegovo je ime clavus, što znači čavao.

Oprezno dozirajte

Iako mali, itekako ostavlja trag gdje god se nađe. Upravo je zato važno oprezno ga dozirati kako ne bi preuzeo aromu cijelog jela. Najbolje ga je dodati tek jednog, dva za najbolji rezultat. Iako najčešći sastojak blagdanskih slastica poput medenjaka, njime začinite pudinge, kolače ili razne ljetne koktele. Klinčić se odlično uklapa i u slana jela. Francuzi ga primjerice dodaju s lukom u rižota, rague i slično. Savršen je dodatak i kremastim juhama. O mesu špikanom klinčićima ne moramo ni govoriti. Čest je stanovnik i raznih mješavina začina, što onih za kolače, što aromatičnih suhih marinada za grill.

Odaberite savršen klinčić

Kod kupnje klinčića radije birajte cijeli nego u prahu. Aroma će mu biti intenzivnija i dulje će trajati. Cijeli klinčić možete čuvati čak do godinu dana u staklenoj posudi. Onaj u prahu trajat će do šest mjeseci. S obzirom na to da je nešto tvrđi, najjednostavnije ga je usitniti u mlincu za kavu. Svježinu klinčića lako ćete provjeriti jednostavnim trikom. Ubacite ga u vodu, pluta li okomito dobar je. Ako pluta vodoravno ili potone, nemojte ga koristiti.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.