Copyright (c) 2020 hemro/Shutterstock. No use without permission.

Kardamom - zaljubite se na prvi miris

Srodnik đumbira, kardamom je od davnina cijenjen zbog svoje upečatljive arome. Porijeklom je iz Indije u kojoj se uzgaja više od 2000 godina. U Europu je stigao karavanskim rutama i osvojio ju u trenu. Zanimljiva je i činjenica da su ga Vikinzi donijeli u Skandinaviju preko Konstantinopola, a i danas je tamo cijenjen.

Copyright (c) 2018 StockImageFactory.com/Shutterstock. No use without permission.

Neodoljiva aroma

Kardamom ima specifičan okus i miris. Cijeni ga se zbog prodorne, sočne voćne arome. Okus kardamoma ima limunaste i cvjetne note s daškom eukaliptusa i kamfora zbog cineola u eteričnom ulju. Upravo zbog toga nezaobilazan je sastojak brojnih mješavina začina, od kojih je najpoznatija – curry. Osobito je popularan u zemljama Istoka. Tamo ga koriste u mješavinama kao što su baharat (Libija, Sirija) ili berbera (Etiopija). Osobitu popularnost ima u Indiji pa je nezaobilazan sastojak u indijskoj nacionalnoj kuhinji.

Kava i kardamom neodoljiv su spoj

Zbog specifičnog okusa, kardamom se odlično slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Njime možete obogatiti okus riže, mesnih, poširanih i pirjanih jela, složenaca, kruha, mesnih štruca i hamburgera. U slasticama se također odlično snalazi, a osobito se dobro slaže s aromama vanilije, kokosa, badema, đumbira, cimeta. Koristite ga u kolačima, palačinkama, pudinzima, a posebno je fin sladoled obogaćen kardamomom. Voli on i voće, posebno pečene jabuke i kruške. Često se koristi i za obogaćivanje okusa čaja i kave.

Copyright (c) 2019 Travel Faery/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2018 StockImageFactory.com/Shutterstock. No use without permission.

I sjemenke i prah

Kardamom možete koristiti u sjemenkama i u prahu. Bolje ga je kupiti u mahuni jer će tako dulje zadržati aromu, a sjemenke prije korištenja usitnite u mužaru. Čahure u kojima se sjemenke kardamoma nalaze nisu jestive, ali su zato usitnjene jako aromatične. Za još bolju intenzivniju aromu sjemenke možete lagano popržiti. S obzirom na to da ima intenzivnu aromu, za obogaćivanje okusa bit će dovoljan tek prstohvat ovog cijenjenog začina.

Uz vaniliju i šafran, ovaj je začin jedan od najskupljih, ali i najaromatičnijih. Njegova visoka cijena vjerojatno proizlazi iz činjenice da se bere ručno. Trenutak u kojem se beru mahune kardamoma itekako je bitan jer o njemu ovisi razvijanje punog okusa nakon sušenja.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.