Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.

Kadulja: lijek iz prirode

Još su u srednjem vijeku vjerovali da je kadulja panaceja – lijek za sve bolesti. Tu možda ima nešto pretjerivanja, ali sa sigurnošću možemo reći da je čaj od kadulje za grgljanje nenadmašan lijek za grlobolju. Kadulja je trajnica koja potječe sa sjeverne obale Mediterana, ali prilično se udomaćila i na kontinentu jer dobro podnosi hladnoću. Jedan grm dovoljan je da u njezinim svježim listićima uživate cijele godine, čak i kad je pokrivena snijegom.

Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without permission.

Količinu odredite prema aromi i porijeklu

Ipak, kontinentalne biljke imaju mnogo slabije izraženu aromu pa količinu začina treba prilagoditi vrsti. Osim u gastronomiji, koristi se i kao medicinski pripravak. Ublažava kašalj i grlobolju, a ima i snažno antiseptičko djelovanje. U kozmetici je dostupna u obliku eteričnih ulja koja se dodaju kupkama i mirisnim kremama te osvježivačima prostora i parfemima.

Specijalitet s kaduljom koji se mora kušati: Saltimbocca

Teletina u kombinaciji s pršutom i kaduljom topi se u ustima. Saltimbocca je svjetski poznato jelo, vrlo popularno u Italiji i Španjolskoj te Grčkoj i Švicarskoj. Osim s teletinom, jelo se može pripremati s piletinom ili svinjetinom. Kadulja se često koristi i u ribljim receptima. Može se pržiti, pohati, uloga mariniranja joj izvrsno pristaje, ide u temeljce i juhe, dodaje se salatama, kombinira uz razno povrće… Miris kadulje intenzivan je pa lako može prevladati u jelu. Zbog toga je aromu dobro ublažiti kratkim prženjem i spariti je sa slatkastim sirevima, medom, korjenastim plodovima ili aromatičnim mesom poput janjetine.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.