Ako curry nije megapopularan začin, što je?

Na spomen riječi curry pomislit ćete na jednu od dvije stvari: začin ili jelo. A na koji god od tih pojmova pomislili, prva će vam asocijacija biti Indija. Stoga će vas sigurno iznenaditi činjenica da curry kao začin ne postoji. Također, u indijskom restoranu nećete moći naručiti istoimeno jelo jer se ono tamo ne kuha. Naime, za ovaj termin zaslužni su britanski kolonijalisti koje je oduševila indijska kuhinja, posebice umaci koji se poslužuju uz meso, ribu i povrće i kojima su naposljetku pripisali jedinstven termin. Tako je curry krenuo u svijet i u svakoj zemlji u koju je stigao dobio nešto novo, odnosno dio autohtone kuhinje. Pa tako curry koji jedete u Britaniji i na Tajlandu neće imati isti okus.

Curry u bojama

A kad pričamo o praškastom začinu koji se u trgovinama nalazi pod ovim imenom, ponovno se moramo okrenuti britanskim kolonijalistima. Naime, u pokušaju kreiranja unaprijed pripremljenog okusa južne Indije, osmislili su mješavinu začina koja u sebi može sadržavati između pet pa sve do čak 30 različitih začina. U osnovi, začin koji poznajemo kombinacija je kurkume, korijandra, đumbira, piskavice i kima. Često mu se dodaju i kumin, kajenski papar, češnjak, klinčić, goruščica i čili.

Curry mješavina dolazi u različitim stupnjevima ljutine, od vrlo blagog do intenzivno ljutog okusa. Također ju možete pronaći i u različitim bojama. U našim krajevima najpoznatiji je žuti koji svoju zlaćanu boju duguje kurkumi. No postoje još i crveni i zeleni curry. U njih su dodane crvene ili zelene čili papričice zbog kojih je njihov okus ljući i intenzivniji od onog žutog.

Neodoljivi umak

Ova specifična i intenzivna mješavina začina nije po svačijem ukusu pa s njezinim doziranjem treba biti oprezan. Idealno bi ju bilo dodati u manjoj količini pred kraj kuhanja kako bi se arome dobro prožele kroz jelo te potom degustirati i po potrebi dodavati. A za ljubitelje curry začina zaista nema granica jer će se ove mješavine sljubiti sa svim namirnicama. Pa ga tako možete dodati ribljim i mesnim jelima te varivima s povrćem i brojnim žitaricama, posebno kvinoji. No najpoznatija je kombinacija ovog začina s kokosovim mlijekom koja tvori poznati curry umak koji izvrsno prati piletinu i rižu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.