Češnjak: Prirodni čuvar imuniteta

Osim što tjera zle duhove, barem ako je vjerovati legendama, češnjak čudotvorno djeluje na ljudsko zdravlje! Poznat još i kao „smrdljiva ruža“, koristi se u raznim svjetskim kuhinjama kao namirnica koja daje dodatni okus jelima. Također, stoljećima je konzumiran zbog svojih ljekovitih svojstava te ga slobodno možemo nazvati čudotvornom biljkom.

Omiljen među profesionalnim sportašima

Sudionici Olimpijskih igara konzumirali su ga prije nastupa, a i graditelji egipatskih piramida jeli su češnjak kako bi ostali zdravi i bolje radili. Sadrži vitamine A, B1, B2 i C, te minerale – kalij, željezo, kalcij, fosfor, jod i selen. Sadrži i inulin, enzime, biljne masti i drugo. Ima antivirusna i antibakterijska svojstva te djeluje protuupalno.

Sitno, sitnije!

Vaše bake sigurno su vam rekle da pojedete češnjak kad vlada gripa ili prehlada - i bile su u pravu, jer češnjak osnažuje imunitet. Preporučuje se konzumacija sirovog češnjaka i to na dnevnoj bazi, a što ga sitnije nasjeckate, stvorit će se više alicina koji ima antibiotička i antivirusna svojstva.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.