sastojci
- 100 g češnjaka
- 150 g crvenoga luka
- 400 g krumpira
- 50 ml maslinova ulja
- 80 g maslaca
- 800 ml povrtnoga temeljca
- sol i šareni papar
Način pripreme
Glavicu češnjaka, zajedno s ljuskom, pecite u pećnici oko 20 minuta na 180 °C.
Crveni luk narežite na kockice i zažutite ga na maslinovu ulju, a potom dodajte krumpir narezan na kocke i posolite. Dodajte maslac i malo podlijte temeljcem pa, miješajući, kuhajte uz povremeno podlijevanje, dok krumpir ne omekša.
Vrući češnjak istisnite iz ljuske pa ga dodajte na krumpir i podlijte temeljcem da prekrije sve sastojke. Štapnim mikserom usitnite i dodajte onoliko temeljca koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću juhe pa prokuhajte. Gustu juhu poslužite uz svježe mljeveni šareni papar.
Pečenjem češnjaka istaknut će se njegova slatkasta nota.