Alternativa - kako djecu naviknuti na manje šećera

Djeca obožavaju namirnice koje za sobom nose prekomjeran unos dodanog šećera. Iako je sasvim u redu povremeno uživati u njima, najmlađi često nemaju kontrolu i vrlo lako postaju o njima ovisni. Uz nekoliko praktičnih savjeta njihov se unos može lako regulirati. U SPAR i INTERSPAR trgovinama pod robnom markom SPAR Vital pronaći ćete namirnice bez šećera i s alternativnim sladilima koje su odlična zamjena koju uvijek možete imati pri ruci.

Copyright (c) 2021 margouillat photo/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 margouillat photo/Shutterstock. No use without permission.

Adekvatna zamjena

Djeci je potrebno ponuditi alternativu okusa na koje su do tada navikli. Slatkiše je najbolje zamijeniti svježim voćem, a sokove svježe cijeđenima. Započnite s voćkama koje dijete voli. Bilo u vidu domaće kaše ili isjeckano u zdjelici i uz njih postupno uključujte i nove okuse. No deserti i kolači ne moraju potpuno nestati iz vašeg domaćinstva. Okrenite se domaćoj pripremi s alternativnim sladilima poput stevije ili brezinog sladila. Ili isprobajte jogurte i kekse sa SPAR Vital potpisom.

Daleko od očiju

Prvi i najvažniji korak je da iz kuhinje i smočnice izbacite sve namirnice koje u sebi imaju dodani šećer. Ovdje ne govorimo samo o čokoladi, bombonima i grickalicama, nego i o konzerviranoj hrani i drugim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo. Često zaboravljamo da se i u takvoj, procesuiranoj, hrani nalaze dodani šećeri koji u tijelu uzrokuju iste procese i ovisnosti kao i slatkiši koji su inače prvi na udaru kritika. 

Copyright (c) 2019 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 Anastasia_Panait/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Anastasia_Panait/Shutterstock. No use without permission.

Dodatan trud i strpljenje

Čista snaga volje kod djece jednostavno nije opcija. Pogotovo kad je smanjivanje šećera u pitanju. Stoga je potrebno pronaći primjeren način uz koji će s vremenom prihvatiti promjenu i u njoj naučiti uživati. Poigrajte se maštovitim rješenjima poput slaganja hrane u životinjske oblike. Šareni tanjur i zanimljivi oblici djecu će posebno privući i pomoći im da se s vremenom naviknu na nove okuse. Naravno, kao i za svaku promjenu, i za ovu je potrebno vrijeme da bi postala navika. No neka vas motivira činjenica da će vam trebati oko mjesec dana upornosti kako biste djeci dugoročno poboljšali kvalitetu života.

Povremeni predah

Iako je ova promjena odličan korak ka kvalitetnijoj prehrani, valja imati na umu da niti jedna potpuna restrikcija nije dobra. Pogotovo kod djece kod koje eliminacija šećera može izazvati revolt koji u kasnijoj dobi može rezultirati pretjeranom konzumacijom šećera te prekomjernom tjelesnom težinom. Zato je važno djeci povremeno dopustiti klasičan slatkiš kako bi zadovoljili želju i ne bi razvili osjećaj kako nešto propuštaju. 

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.