velika zrna hanamame

Hanamame – grah impresivne veličine

Grah poznajemo u raznim oblicima i bojama, a posebno lijepa su zrna prošarana raznim točkama i šarama. Baš takav je i hanamane grah, koji mnogi s razlogom smatraju najljepšim. Riječ je o vrsti graha koji se još naziva i cvjetni grah, a specifičan je po svojim lijepim šarama, ali i po tome što su zrna doista veoma velika. 

hanamame zrno

Velikan među sortama

Riječ je o velikim zrnima graha koje mogu dosezati i tri centimetra u duljinu, a nazivaju ga još i štajerski višnja grah, iako bi najtočnije bilo reći cvjetni grah. Naime, taj se grah često uzgaja zbog prekrasnih ljubičastih cvjetova, a najbolje uspijeva u hladnijim predjelima na višim nadmorskim visinama. Tako se najviše uzgaja u austrijskoj saveznoj državi Štajerskoj, zato je pod tim imenom poznat u našim krajevima. 

Šareni grah, slađeg okusa

Baš kao i ostale sorte graha, i hanamame se mora namakati, najbolje, preko noći. Zatim se prokuhava, ostavlja da se voda ohladi, a prokuhani hanamame se stavlja u hladnu vodu i potom kuha kao i sve druge vrste graha. Iako se može jesti kao varivo, najbolje prija u hladnim salatama gdje do izražaja dolazi njegov izgled i tekstura jer mu je opna malo deblja. Zbog specifičnog slađeg okusa koji podsjeća na kestene i marone jede se i u slatkim verzijama kao kandirana grickalica. U Japanu se od hanamame graha spravljaju ukusne i nutritivno vrijedne slastice. Baš kao i svaki drugi grah, hanamame grah mora odstajati u vodi, ali za ovu kandiranu grickalicu najmanje 24 sata. Nakon toga se kuha i preko noći ostavlja u sirupu napravljenom od šećera, vode i začina po vlastitom odabiru. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.hanamame