Slični, a tako različiti: merlot vs. cabernet sauvignon
Merlot i cabernet sauvignon dvije su najpopularnije sorte grožđa od kojih se prave istoimena crna vina, no ipak imaju različite karakteristike koje ih izdvajaju, kako u pogledu profila okusa, tako i u uvjetima uzgoja. Iako obje sorte uspijevaju u sličnim klimatskim uvjetima, ipak imaju različite preferencije prema tlu. Merlot dobro raste na hladnijim tlima bogatim glinom, a cabernet sauvignon preferira toplija šljunčana tla koja pojačavaju njegovu taninsku strukturu i intenzivne okuse.
Za svaki okus
Vino merlot poznato je po mekoj, baršunastoj teksturi i ne tako intenzivnim okusima. Obično nudi okusne note šljive, trešnje i kupine, uz naznake čokolade i bilja. Cabernet sauvignon je, s druge strane, odvažnije i strukturiranije vino. Profil njegova okusa naginje prema crnom ribizlu, crnoj trešnji i povremeno zelenoj paprici, s tonovima duhana, kože i hrastovine. Cabernet sauvignon idealan je za one ljubitelje vina kojima ne smetaju jači okusi.
Uparite s...
Svestranost merlota dobro se slaže sa širokom paletom namirnica i jela, uključujući pečenu piletinu, svinjetinu i lakša jela od tjestenine. Merlot je odličan pratilac svakodnevnih obroka. Cabernet sauvignon, budući da je robusniji, dobro se slaže s izdašnim jelima poput mesnih odrezaka, janjetine i bogatih aromatičnih sireva. Ukratko, ako više volite glatko, voćnije vino s mekim taninima, merlot je vaš favorit. No ako preferirate vino punijeg tijela, s više tanina s potencijalom odležavanja, cabernet sauvignon je vino koje možete odabrati. Obje sorte nude jedinstven doživljaj za ljubitelje vina, ovisno o njihovu raspoloženju i obroku uz koji ga piju.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.