Purple sweet potatoes on wooden background
Copyright (c) 2019 Nungning20/Shutterstock. No use without permission.

Ube, poznat i kao ljubičasti krumpir

Ube je namirnica podrijetlom iz Filipina, ali je zahvaljujući globalizaciji, čest gost na stolovima u svim krajevima planeta Zemlje. Ube uživa golemu popularnost u kuhinji, i to ne samo zahvaljujući odličnom okusu nego i predivnoj ljubičastoj boji. 

ljubicasti krumpir ube nasjeckan na kockice
Copyright (c) 2019 Paskaran.T/Shutterstock. No use without permission.

Veličanstveno ljubičast

No, iako ga nazivaju ljubičastim krumpirom, ube nije krumpir, a nije ni batat. On je sasvim zasebna vrsta zvana jam, a negdje je poznat i pod nazivom slatki krumpir koji to nije. Blagog je orašastog okusa s natruhama arome vanilije, a uživa veliku popularnost u svom rodnom kraju – Filipinima. Sadrži dobre ugljikohidrate, vitamine i vlakna te visoke razine antioksidansa. 

Dodajte ga u prehranu

U Aziji se ube često koristi prilikom pripreme deserta, s time da se prethodno kuha i gnječi u pire. Popularan je i kao halaya pekmez, odnosno marmelada, koji se spravlja tako da se ube iskuhava, gnječi u pire, odnosno paštetu, a potom zakuhava sa šećerom i kondenziranim mlijekom. No, vi ube možete peći i pržiti, baš kao i krumpir, s time da budete oprezni jer vrućina, baš kao što je slučaj s batatom, pojačava intenzitet njegove slatkoće. Kuhajte ga otprilike kao običan krumpir, ali duže nego mladi, otprilike 30 - 40 minuta, no nemojte ga prethodno guliti nego tek kada ga skuhate. Ube sadrži vrlo visok postotak vlage, pa imajte na umu da će pustiti više vode prilikom pripreme pirea. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

ljubicasti krumpir halaya jam smiksan u namaz