Zelena salata – abeceda vrsta
Neizostavni salatni prilog gotovo svakom ručku jest i zelena salata. Blagog i nenametljivog okusa, a opet tako osvježavajuća, bilo hrskava ili mekana (ovisno o okusu), zelena salata broji desetak različitih vrsta, odnosno sedam kultivara, od kojih vam predstavljamo najpoznatije, ali i najukusnije.
Hrastov list
Pomalo kovrčavi listovi ove salate podsjećaju na list hrasta, pa je po tome i dobila naziv. Vrlo je hrskava i spada među starije sorte zelene salate. Dolazi u dvije boje, tamnije crvenoj i zelenoj.
Kristalka
Sorta koja je najkovrčavija, ali i najhrskavija. Ova salata pucketa pod zubima dok je jedemo, a ima pomalo slatkast okus. Savršena je za pripremu sendviča i u jelima gdje je potreban velik list jer ne vene tako lako u dodiru s visokom temperaturom.
Iceberg
Najhrskavija među sortama, ova sorta salate ima blagi slatkasto-vodenast okus, ali vrlo brzo vene. Upravo je zato sjajna u kombinacijama s jačim okusima, a posebno je popularna prilikom posluživanja ranch ili tartar umaka.
Puterica
Opuštenih i velikih okruglih listova, popularna puterica duguje naziv tomu što je mekana poput putra, odnosno maslaca. Ima vrlo blag okus, a često se prodaje s korijenom jer tako duže ostaje svježa.
Romana (romaine)
Pomalo zemljastog okusa, ova vrsta zelene salate najviše se razlikuje od prethodnih. Duguljastih je listova, sličnijih blitvi, ali hrskave teksture.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.