Zelena salata – savršena uz svaki ručak
Sa svojom živopisnom svježom bojom i hrskavom teksturom zelena salata stoji kao kulinarsko platno koje jako dugo krasi sve salatne zdjele koje se poslužuju uz ručak. Lisnata i zelena, poznata po svježem i blagom okusu te svestranosti upotrebe, nije samo savršen ukusan i osvježavajući prilog glavnim jelima nego donosi i mnoštvo nutritivnih benefita na vaš stol.
Mekana, hrskava ili...? Vi birate!
Postoji nekoliko sorti zelene salate, a svaka je sorta poznata po svojim jedinstvenim karakteristikama. Ona zvana puterica ima mekane listove i blagog je okusa, dok kristalka ili iceberg salata stoji na drugoj strani - kao hrskavija varijanta. Puterica će biti sjajna kao salata, dok će kristalka biti prvi izbor za dodatak, primjerice, sendvičima. Rimska ili romaine salata duguljastog je oblika i nešto gorča od svojih srodnica, no hrskava je kao i kristalka. Ona je, pak, poznata kao neizostavan sastojak Cezar salate.
Kulinarska svestranost
Zelena salata blista u salatnim zdjelama nudeći hrskavu podlogu za mnoštvo drugih sastojaka. Od klasičnih povrtnih salata s rajčicama, krastavcima i rotkvicama do složenijih salatnih kreacija s voćem, orašastim plodovima ili sirevima, zelena salata predstavlja neutralnu pozadinu koja drugim okusima omogućuje da zauzmu središnje mjesto.
Pazite, brzo vene!
Da biste u potpunosti iskoristili i uživali u svježini zelene salate, bitna je pravilna pohrana. Čuvajte zelenu salatu u hladnjaku, po mogućnosti u hladnijem odjeljku, kako bi njeni listovi zadržali hrskavost i svježinu okusa. Listove temeljito, ali nježno operite prije upotrebe i posušite ih laganim tapkanjem kako na njenim listovima ne bi ostala voda koja može poremetiti vlažnost jela kojem se salata dodaje.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.