potocarka u zdjelici

Potočarka – skromna, ali dragocjena biljčica

Potočarka, kako joj i ime govori, raste iz – potoka, odnosno iz vode. Ova  biljka raste u sjeni, na hladnijim mjestima pa joj je okus pomalo papren i s dozom svježine. Kada je potočarka dozrela, može imati i malo jači okus, a kada je ubrana mlada, okus joj je svježiji i blaži. Također je i hrskava pa je upravo zato sjajan dodatak svim vrstama salate jer donosi onaj dodatni okus koji „zaokruži“ cijelu salatu. 

salata s potocarkom

Hrskav i svjež dodatak

Iako potočarka ima nešto drugačiji okus od onoga koji očekujemo u salatama, našla je put do primjene u raznim jelima. Potočarka će se sjajno slagati s namirnicama slađeg ili neutralnog okusa, poput riže i graška, slanutka i kukuruza, ali i s jajima u raznim verzijama omleta. 

Sjajna u juhi, odlična u salati

Nije potočarka dobra samo za salatu, sjajna je i za pripravu pesta. Kuhajte potočarku dok u potpunosti ne omekša, a potom je stavite u blender s manjom količinom vode, ulja i začina po želji za ukusni pesto. Kremasta juha od potočarke također je vrlo ukusno jelo. U francuskoj kuhinji često se koristi kao „začin“ u bijelim umacima, uz dodatak octa i ostalih začina, a u azijskoj kuhinji potočarka se često nalazi u kombinaciji s prženim povrćem i rezancima u stir fry jelima.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

juha s potocarkom