![potocarka u zdjelici](/content/dam/sparhrwebsite/pictures/2023/dobar-tek/clanci/04_april/1920x600-shutterstock2.jpg/_jcr_content/renditions/responsive.1920.600.noborder.a5046adf3628dee8.jpg)
Potočarka – skromna, ali dragocjena biljčica
Potočarka, kako joj i ime govori, raste iz – potoka, odnosno iz vode. Ova biljka raste u sjeni, na hladnijim mjestima pa joj je okus pomalo papren i s dozom svježine. Kada je potočarka dozrela, može imati i malo jači okus, a kada je ubrana mlada, okus joj je svježiji i blaži. Također je i hrskava pa je upravo zato sjajan dodatak svim vrstama salate jer donosi onaj dodatni okus koji „zaokruži“ cijelu salatu.
![salata s potocarkom](/content/dam/sparhrwebsite/pictures/2023/dobar-tek/clanci/04_april/664x440-shutterstock25.jpg/_jcr_content/renditions/responsive.665.441.noborder.e96d2ca45b842e10.jpg)
Hrskav i svjež dodatak
Iako potočarka ima nešto drugačiji okus od onoga koji očekujemo u salatama, našla je put do primjene u raznim jelima. Potočarka će se sjajno slagati s namirnicama slađeg ili neutralnog okusa, poput riže i graška, slanutka i kukuruza, ali i s jajima u raznim verzijama omleta.
Sjajna u juhi, odlična u salati
Nije potočarka dobra samo za salatu, sjajna je i za pripravu pesta. Kuhajte potočarku dok u potpunosti ne omekša, a potom je stavite u blender s manjom količinom vode, ulja i začina po želji za ukusni pesto. Kremasta juha od potočarke također je vrlo ukusno jelo. U francuskoj kuhinji često se koristi kao „začin“ u bijelim umacima, uz dodatak octa i ostalih začina, a u azijskoj kuhinji potočarka se često nalazi u kombinaciji s prženim povrćem i rezancima u stir fry jelima.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.
![juha s potocarkom](/content/dam/sparhrwebsite/pictures/2023/dobar-tek/clanci/04_april/664x440-shutterstock15.jpg/_jcr_content/renditions/responsive.665.441.noborder.e96d2ca45b842e10.jpg)