ocisceni listovi rastike

Raštika – zaboravljena, a tako dobra biljka!

Iako na prvi pogled raštika izgleda dosta grubo, kao divlja verzija blitve, riječ je o više nego korisnoj vrsti zeljaste biljke koja se tradicionalno uzgaja na otocima i priobalju. Zbog skromnih uvjeta koji su joj potrebni za rast i zato što podnosi vrlo visoke temperature i sušu tijekom ljeta, popularna je namirnica za pripravu jela u primorskim krajevima

salata s rastikom

Na lešo, uz ribu, uz meso...

Raštiku možemo naći u nekoliko boja, od tamnozelene pa do čak ljubičaste, slatko-gorkog je okusa, baš kao i ostalo povrće iz te biljne porodice zeljastih biljaka. Upravo kao i njoj slične biljke, blitva i špinat, raštika je najukusnija kuhana na pari ili u vodi jer tada gubi dio svoje specifične gorčine. Raštika se dobro slaže s češnjakom i maslinovim uljem, a prilikom pripreme jela koristite samo listove. Stabljike, osim što su krute, imaju i najveću količinu gorčine u cijeloj biljci. 

Čak i za sarmu!

Raštika se najčešće kuha na lešo, uz krumpire i ribu, ali jedan od recepata s raštikom koje treba probati svakako je japrak ili kako se često zove - ljetna sarma. U tom receptu listovi raštike imaju glavnu ulogu jer njima se omota ukusna smjesa mljevenog mesa i začina. S obzirom na specifičan okus raštike, začini koji se odlično slažu u japraku su metvica i crni papar jer balansiraju dominantan okus mesa. Za pripremu japraka ipak birajte mlade i svježije listove raštike kako biste ih lakše motali u sarmice, ali i da okus raštike ne bi nadjačao okus mesa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

sarmice od rustike