Ukusno voce i li ce licija na zelenoj pozadini
Copyright (c) 2024 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Upoznajte: Liči ili azijska trešnja

Ova egzotična suptropska biljka (eng.: lychee) potječe iz Jugozapadne Azije, a ima sitne i slatke plodove koji nalikuju malinama. No, kako vise s drveća, izgledaju poput trešanja, pa je prema tome ova biljka dobila i drugi naziv - azijska trešnja. Plod ličija ima tanku hrapavu koru koja se guli, a ispod nje se skriva sočno bijelo meso u čijoj se unutrašnjosti nalazi tvrda smeđa koštica.

Ukusni kokteli od licija i svje e voce na drvenom stolu
Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Odličan za voćnu salatu i koktel

Liči je bogat vitaminom C, antioksidansima i prirodnim šećerima, što ga čini osvježavajućim i zdravim sastojkom svakog međuobroka. Često se koristi u voćnim salatama u kojima se izvrsno slaže u kombinacijama s mangom ili ananasom. Mikseri liči često koriste za pripremu alkoholnih pića, što zbog njegove sočnosti, što zbog blage slatkaste arome. No, u prilikama kada niste raspoloženi za alkohol, liči će biti super dodatak i voćnom soku i ledenom čaju. 

Probajte u jelima!

U azijskim jelima liči se koristi za izradu slatko-kiselih umaka koji se poslužuju uz piletinu, svinjetinu ili tofu. Također, liči se može dodati u curry s kokosovim mlijekom jer njegova slatkoća savršeno balansira začine. Pokušajte ga koristiti i u marinadama za meso jer će njegova prirodna slatkoća biti posebno naglašena kada se karamelizira tijekom pečenja ili grilanja. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Komadi pecenog ili dimljenog pileceg mesa s licijem na tanjuru.