Suho voće na jelovniku

Istina je da svi osjećamo nedostatak svježeg voća u zimskom periodu, no u pomoć nam dolazi suho voće koje je bogato svim neophodnim hranjivim tvarima. Zdjelica puna suhog voća nije samo lijep ukras na stolu, nego i pravi izvor zdravlja. Zdravo, hranjivo i dostupno tijekom cijele godine, takvo voće izvor je vitamina, minerala i biljnih vlakana. Dapače, puno je razloga da ga u prehranu uvrstimo što prije. 

Jednostavno čuvanje

Lako ga je čuvati jer se ne kvari tako brzo kao svježe i ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja. Zbog odsutnosti vode, suho voće ne dopušta razvoj štetnih mikroorganizma koji inače uzrokuju truljenje svježeg voća. Prirodno osušeno voće zadržava istu količinu hranjivih tvari kao i svježe, ali za razliku od svježeg sadrži trostruko više biljnih vlakana.

Ključ je - umjerenost

Zbog gubitka vlage jako je kalorično i njegova je energetska vrijednost nekoliko puta veća od svježeg voća. Nutricionisti preporučuju jesti suho voće u manjim količinama jer je to prava energetska bomba za organizam. Antioksidansi iz suhog voća blagotvorno djeluju na naše ukupno zdravlje dok dijetalna vlakna čine dobro probavi. Suho voće dobar je izvor koncentriranog prirodnog šećera i enzima. Suho voće glavni je sastojak mnogih divnih slastica i super paše uz kaše, zobenu ili rižinu.

Izaberite favorite

Najčešće se suše šljive, smokve, brusnice, marelice, grožđice, datulje, jabuke i banane. Suhe marelice sadrže željezo, ali i dovoljnu količinu vitamina A i vitamina B skupine. Prva pomoć osobama koje imaju probavne tegobe su suhe šljive jer imaju snažan laksativni učinak. Uz to sadrže kalij. Slatke osušene datulje najbolji su slatkiši jer imaju nizak glikemijski indeks. Izvor su selena koji je vrlo rijedak u namirnicama biljnog porijekla. Smokve su izvor polifenolnih flavonoida, dok su suhe brusnice izvor vitamina E i C, željeza i kalija. Za ljubitelje banana postoji i sušena verzija, koja je dobar izvor željeza, magnezija i kalija.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.