Nar i šipak – vitaminske bombe za zimsku prehranu
Biljka nar i plod šipka vrlo su ukusni, ali i zdravi zbog količine vitamina C kojeg imaju. Nar dolazi iz biljne porodice Punicaceae, a šipak pripada biljnoj porodici ruža. Nar ili mogranj još se zove 'jabuka puna koštica', dok je šipak poznat i kao šipurika, pasja ruža ili divlji šipak. No, oboje su zasluženo pri vrhu ljestvice biljaka.
Preko 200 crvenih sjemenki
Za nar se procjenjuje da jedan ima preko 200 jarkocrvenih sjemenki u sebi. Slatke bobice nara ukusne su za grickanje, ali nezgodne za čišćenje. U smanjenju nereda može vam pomoći zdjela hladne vode u koju ćete staviti narezane kriške nara. Nakon toga pažljivo prstima odvajajte bobice od bijele ovojnice. Voda će spriječiti prskanje, a kada se odvoje sva zrna od kore, procijede se i spremna su za grickanje.
Pun kao šipak koštica
Nar zbog svoje svježine, ali i kiselosti, odlično odgovara i sirnim i mesnim platama te orašastim plodovima poput badema ili pekan oraha. Šipak je pak najbolje koristiti za spravljanje ukusnog čaja, marmelade i likera.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.