datulje servirane na dasci
Copyright (c) 2016 SMarina/Shutterstock. No use without permission.

Datulje – bobice skromnog izgleda i izvanrednog okusa

Podrijetlom sa Sredozemlja i Bliskoga istoka, datulja je povijesno vrlo važna biljka koja je nekoć rasla na zemlji „plodnog polumjeseca“ jugozapadne Azije i sjeverne Afrike. Istoimeni plod ove raskošne palme spominje se više od 50 puta u Bibliji i 20 puta u Kuranu te se smatra da je datulja jedna od ključnih namirnica koje su prehranjivale tadašnje ljude na ovim povijesno važnim prostorima. 

datulje prelivene cokoladom
Copyright (c) 2019 greenOlli/Shutterstock. No use without permission.

Datulje na „stotinu“ načina

Datulje možemo jesti sušene, sirove, napunjene bademima ili lješnjacima, ušećerene, glazirane, prelivene čokoladom… Predstavljaju sjajnu grickalicu kada smo u potrazi za nečim slatkim i zasitnim jer im sastav čini čak 75 posto ugljikohidrata, sadrže više od 20 posto vode i manje od 1 posto masnoće. U Španjolskoj, gdje je jedina plantaža datulja u Europi, koju je zaštitio UNESCO, poslužuju se umotane u slaninu i napunjene prženim bademima. Na Bliskom istoku naročito je popularan ocat od datulja, dok su nasjeckane i osušene datulje sastojak mnogih božićnih deserta u Velikoj Britaniji. 

Slatkiš iz prirode

Datulju u suvremenoj literaturi nazivaju još i najzdravijom voćkom na svijetu, no možda bi bilo prikladnije nazvati je najkorisnijim slatkišem na svijetu. Naime, datulje su vrlo slatke, a taj šećerni postotak je oko 63 posto, pa će samo dvije - tri datulje uspješno zatomiti vašu želju za čokoladom i ostalim slasticama. Stoga, ako imate vrlo „sladak zub“ i volite datulje, preporučujemo vam da kušate hurmelu, ukusan namaz od datulja i badema koji se priprema tako što se bademi prvo tostiraju, a potom ogule, da bi se zajedno s nasjeckanim datuljama bez koštica izmiksali uz dodatke limunova soka i cimeta

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

teglica s namazom od ljesnjaka, datulje i ljesnjaci