tradicionalna pita od jabuka sa sastojcima i ukrasima za Bo ic na drvenom rustikalnom stolu
Copyright (c) 2015 Teresa Kasprzycka/Shutterstock. No use without permission.

Pečemo kolače: Zimske jabuke

Neke od najprepoznatljivijih vrsta jabuka upravo su one koje dozrijevaju u hladnim mjesecima godine. 

Copyright (c) 2020 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Granny Smith

Ove su jabuke kisele i vrlo hrskave. Sjajne su za pečenje jer su tvrde, pa odlično podnose termičku obradu. Stoga, ako vam nije draža slađa varijanta, dajte Granny Smith jabuci priliku da zasja u kompotu ili slatkoj piti čija priprema ne zahtijeva naribane nego narezane jabuke.

Pink Lady

Od tartova do štrudli i pita, ovo je sorta jabuke koju ćete odabrati za pripremu nadjeva koji idu uz tijesto u slasticama. Pomalo kiselkasto-slatkog okusa i vrlo čvrste forme, mnogima je Pink Lady omiljena vrsta jabuke. 

prekrasan re etkasti kolac od crvene jabuke, na bijelom limu za pecenje i podlozi od bijelog carrara mramora s dvije svje e crvene jabuke sa strane.
Copyright (c) 2018 rontav/Shutterstock. No use without permission.
Idared Svje e jabuke na dasci za rezanje.
Copyright (c) 2016 Veronika S/Shutterstock. No use without permission.

Idared

Volite li pečene jabuke, sve su vrste odlične za takav način pripreme, ali idared je savršena! Ova vrsta jabuke ima vrlo sočno meso, pa je odličan sastojak za pitu i pire, a preporučujemo vam da ih katkada natanko narežete i ispečete kao čips. 

Zlatni delišez

Ove jabuke će biti sjajan odabir kada vam treba sok jabuke za pripremu kolača, ali i ako pripremate kolač čiji sastojci nisu baš pretjerano slatki, poput sira ili oraha. Zlatni delišez jabuka ima gotovo medeno sladak okus, pa će biti odlična, na primjer, kada je ispečete i prelijete medom. Također, ova je jabuka dobar odabir ako u svoju francusku salatu stavljate kockice jabuka. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Svje e zrele  ute jabuke i li ce na bijelom poplocanom stolu, ravno polo ene.