becki odrezak s krumpirima

Zagrebački vs. bečki odrezak i što švicarski cordon bleu ima s njima

Što više volite, sočni panirani teleći odrezak s nadjevom ili bez njega? Volite li više zagrebačku, raskošniju varijantu sa šunkom i sirom ili onu jednostavniju - bečku verziju ovog jela? Bez obzira na to koji vam je odrezak draži, a možda volite čak i oba, ako želite dobar i baš kako treba zagrebački ili bečki odrezak, prvo i ključno što vam treba jest kvalitetan komad telećeg mesa koji ćete narezati na tanke odreske. Teleći odrezak potom treba tući uz pomoć kuhinjskog bata za meso dok ne postane vrlo, vrlo tanak, a nakon toga možete birati – hoćete li staviti nadjev ili nećete.

zagrebacki odrezak na tanjuru

Na bečki način

Bečki odrezak jednostavnija je inačica zagrebačkog odreska jer u njega ne ide sočni nadjev od šunke i sira. No, to nikako ne umanjuje njegov veličanstven okus! Dapače, ako ga poslužujete na tradicionalni način, neka mu društvo na tanjuru prave pire od krumpira ili pak tartar umak uz obaveznu krišku limuna. 

Naša, zagrebačka varijanta

Zagrebački odrezak, iliti šnicl, inačica je švicarskog cordon bleu odreska, no razlikuju se po načinu obrade: zagrebački se odrezak isključivo poha i prži dok se švicarski cordon bleu može i peći. Ključno je, dakle, da krušne mrvice prženjem formiraju zlatasto smeđi i hrskavi omotač oko zagrebačkog odreska. Uz njega se tradicionalno poslužuju prženi krumpirići ili sjajna kombinacija riže i graška, odnosno jelo koje zovemo rizi-bizi. Danas se, pak, zagrebački odrezak ne priprema isključivo od teletine, nego se koristi i drugo meso: svinjetina, puretina ili piletina. No, ako želite biti vjerni autentičnom receptu, držite se stare dobre klasične varijante i koristite teletinu!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

zagrebacki odrezak s pomfrijem i kecapom