zlevanka u kosarici

Zlevanka – autentično jelo sjeverne Hrvatske

Mnogima sjećanja pobjegnu u djetinjstvo kada se susretnu sa zlevankom. Jednostavno, a ukusno mirisno jelo, koje ćete začas pretvoriti u desert dodavanjem šljiva, jabuka ili bilo kojeg pekmeza koji vam je pri ruci, tradicionalno je jelo naših krajeva - Moslavine, Podravine, a prvenstveno Međimurja i Hrvatskoga zagorja. 

sastojci za pripremu zlevanke

Brzo gotovo uz samo nekoliko sastojaka

Baza kukuruzne zlevanke je kukuruzno brašno kojemu i duguje svoju boju poput zlata i hrskavu koru. No, možete je pripremiti i od bilo kojeg drugog brašna, po svom ukusu. Zlevanka je naročito popularna kao brzi doručak ili večera, ali i kao nadomjestak za kruh uz mesna jela. S obzirom na to da je riječ o težačkom, odnosno pučkom jelu, brzo se priprema, vrlo je zasitna, a za pripravu je potrebno samo nekoliko sastojaka. Ako imate jaja, brašno, mlijeko, jogurt i malo praška za pecivo, za samo 20-ak minuta možete pripremiti ukusno i toplo jelo koje će se sjajno spariti s ostalim proizvodima međimurskog i zagorskog kraja. 

Ukusna i sa slatkim i sa slanim

Ako uz zlevanku poslužite kobasice, prepečenu slaninu ili špek, ili pak samo kiselo vrhnje, dobit ćete obilan, zasitan i ukusan obrok. No, svestranost zlevanke ogleda se u tome što je ukusna i u slatkoj verziji, pa se sjajno kombinira i s voćem, na primjer, s naribanom jabukom koja se dodaje u tijesto. Možete je narezati na ploške i premazati ih nekom marmeladom po vašem odabiru. Koju god kombinaciju odaberete, slanu ili slatku varijantu, budite sigurni da će vam zlevanka biti „as u rukavu“ svaki put kada vam nedostaje inspiracije ili kad samo trebate pripremiti jednostavno i ukusno, a brzo gotovo jelo. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

cetiri zlevanke na tanjuru