Začini koji oplemenjuju jela

Jela mogu biti ukusna i fino pripremljena, no mnogi će se složiti da začini jelu daju potpunu priču. Složit ćemo se da bez njih nema pravog jela. Istina, začini, osobito svježi, daju jelima puni i intenzivniji okus. Osim toga, bojom i izgledom podići će i najjednostavnije jelo. Ali te male biljčice ne samo da miluju naša nepca i osjet mirisa već daju i mnogo benefita našem organizmu.

Dozirajte po vlastitoj mjeri

Svježe začine dobro je imati kod kuće – na balkonu ili prozoru pa samo dok kuhate otrgnete listić ili grančicu i – ravno u lonac. Listić bosiljka za šalšu, vršak korijandra s krumpirom, listići kadulje za čaj… Sve to odmah i svježe, a zna se da takvo bilje ima intenzivniji okus od sušenog. Prilikom njihovog korištenja osluškujte ukuse i potrebe jer nema pravila. Netko voli slatko ili gorko, netko ljuto ili kiselo, netko jači okus, a netko pak blagi. Kako se začini pravilno doziraju i kombiniraju, kod toga nema čvrstih pravila. Naravno, ne govorimo o velikim količinama, ali o vama ovisi koliko ćete kojeg začina staviti u jelo. Volite li više okus mente u hrani ili možda miris bosiljka, stavit ćete više nego netko tko taj okus i miris manje voli. 

Uzgojite sami

Začinsko bilje koristimo samo potpuno zdravo i čisto, a na vama je da napravite svoj mali začinski vrt. Živite li u stanu, lončanice sa začinskim biljem smjestite što bliže radnoj površini gdje obično kuhate – mogu ukrašavati kuhinjski prozor, zid ili radnu ploču. Jednostavno ga je uzgajati – potrebno mu je dovoljno svjetlosti i rutinska njega – redovito i ne preobilno zalijevanje, plijevljenje i prihrana gnojivima. U SPAR-ovim trgovinama možete kupiti posađene biljke bosiljka, korijandra, mente, ljupčaca i kadulje. Posaditi ih možete u lončanice, najbolje od terakote. Najčešći začini u kuhinji su kadulja, bosiljak, menta, korijander i ljupčac/vegeta, no volite li neki drugi začin, posadite i njega.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.