Wagyu govedina - 5 ključnih savjeta za pripremu
Wagyu je japanska govedina koja se smatra jedinim od najukusnijih mesa na svijetu i vrhuncem gastro luksuza! Upravo zbog toga, za tu vrstu mesa vrijede nešto drugačija pravila pripreme od drugog mesa, čak i obične govedine. A evo kojih bismo se pravila trebali držati za maksimalan okus...
Pecite na nižoj temperaturi
Kako je wagyu meso goveda hranjenog isključivo zrnima žitarica, njegova masnoća se topi na nižoj temperaturi. Za regular steak preporučuje se toplina tave od 52 °C, ali wagyu ipak pecite na nižoj temperaturi – od 47 do 48 °C. Najgore što možete učiniti dobrom komadu wagyu govedine je da ga prepečete!
Začinite prije pečenja
Iako bi svako meso trebalo začiniti netom prije pečenja, za wagyu govedinu taj vremenski okvir je puno, puno kraći. Riječ je o jednoj, dvije minute prije pečenja, nikako 10 - 15 minuta. Sol, naime, izvlači vlagu iz mesa, a kada unaprijed začinimo odrezak, ta se vlaga ponovo vraća u mišić. U slučaju wagyu odreska, koji ima vrlo malo mišića i više masnoće, sol više izvlači masnoću nego vlagu i ne vraća je opet u meso. Rezultat je - suh odrezak! Blago soljenje sasvim je dovoljno za ukusnu koricu!
Ne pecite previše odjednom!
S obzirom na to da je wagyu govedina vrlo masna, za jednu osobu dovoljan je jedan ili pola većeg odreska za obrok. Naime, wagyu govedina nije zasitnija od uobičajene govedine samo zato što je masnija, nego i zato što ima vrlo bogat i kompleksan okus koji vas može preplaviti. Zapamtite – wagyu govedinu najbolje je ispeći i podijeliti na tanjuru. Mali zalogaji, a prepuni okusa!
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.