Sol dodajte u pravom trenutku

Soljenje hrane obavljamo gotovo pa automatski, često i ne razmišljajući o trenutku kada ju dodajemo. Ali okus pripremljenog jela uvelike će ovisiti o trenutku u kojem ste ga posolili. Sol bismo trebali tretirati kao ključnu stavku ukusno pripremljenog jela. Naime, neslano jelo neće imati potreban završni štih i punoću okusa koju očekujemo. Presoljeno će pak jelo pak u potpunosti izgubiti ostale okuse koji bi se u njemu trebali osjetiti.

Pripazite na namirnice

No važan je i trenutak kada solimo jelo. A kako biste procijenili kad je idealno vrijeme za soljenje, potrebno je slijediti temeljna pravila koja ovise o namirnici koju pripremate. Iako se uglavnom možete uzdati u univerzalno pravilo da se jelo soli pred kraj kuhanja, to može varirati između pola sata i pet minuta. Pa tako neće ista pravila za dodavanje soli vrijediti ako pripremate ribu ili meso. S druge strane, neće se ni svako povrće soliti u istom trenutku. Za tjesteninu će vrijediti posve drugačija pravila.

Kada soliti meso

Meso solite vrlo umjereno jer ova namirnica već sadrži prirodne soli u sebi. Kad pripremate juhu ili mesni temeljac, sol dodajte pola sata prije kraja kuhanja. A za pripremu mesnih marinada sol koristite minimalno ili je izostavite u potpunosti pa meso posolite tek nakon pečenja. Naime, ako meso posolite prerano ili u prevelikoj količini, postati će žilavo i neukusno. Kad pripremate jetrica, sol dodajte pet minuta prije kraja kuhanja. Ranije soljenje ne samo da će produljiti vrijeme kuhanja nego će ostaviti jetrica čvrstima i žilavima.

Pravila vrijede i za ribu

Za ribu vrijede druga pravila jer kod kuhanja traži veću količinu soli negoli je to slučaj s mesom. Osim toga, ribu posolite barem 10 minuta prije nego što ju krenete termički obrađivati. Tako ćete osigurati da tijekom se ne raspadne tijekom kuhanja ili pečenja. To je, zbog njenog nježnog i osjetljivog mesa, čest slučaj kod pripreme ribljih juha.

I povrće treba sol

Povrće se u pravilu po količini potrebne soli nalazi između ribe i mesa. Jedina su iznimka gljive koje traže veću količinu soli od svog drugog povrća. No ovdje zaista vrijedi pravilo o soljenju na samom kraju pripreme. Sol će inače iz većine povrća izvući tekućinu i tako narušiti njihovu teksturu i okus. Ovo pravilo se posebno odnosi na kuhanje mahunarki kojima se sol dodaje pet minuta prije kraja kuhanja. U protivnom će im slana voda produljiti vrijeme pripreme.

Međutim, kad pripremate riblje i povrtne temeljce te tjesteninu, sol dodajte na samom početku i to u proključalu vodu pa tek onda dodajte ostale namirnice.

Sve za najbolji roštilj pronađite na stranici Spar Home of BBQ

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.