komad mesa za steak

Wagyu i kobe govedina – mramorni odresci najskupljeg mesa

Najskuplja i najukusnija govedina na svijetu, tako se govori o Wagyu govedini. Naziv Wagyu odnosi se na četiri pasmine japanskih goveda, dok se naziv Kobe odnosi samo na sortu goveda koja se tradicionalno uzgajala u japanskoj pokrajini Hyogo, kojoj je Kobe glavni grad. Kobe su crna goveda koja imaju veći postotak mesa nakon uklanjanja kostiju od ostalih goveda te vrhunski omjer mesa i masnoće.  

steakovi na dasci

Savršen omjer masnoće i mesa

Ono po čemu su Wagyu i Kobe govedina posebne su mramorni izgled mesa koje je prošarano masnoćom, bogatstvo omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ali i izuzetna mekoća. Budući da je masnoća idealno raspoređena po cijelom komadu mesa, zalogaji Wagyu i Kobe govedine doslovce se tope u ustima. Zbog bogatog intenzivnog okusa, ovo se meso najčešće poslužuje u manjim porcijama ili komadima. 

Tradicija iz Japana

No, bogat intenzivan okus nije jedini razlog zašto se Wagyu i Kobe govedina poslužuju u malim količinama. Tomu je razlog i visoka cijena ovoga mesa. Naime, ova su se goveda u prošlosti tradicionalno uzgajala samo u Japanu, a briga uzgajivača o njima i pažnja koju im danas posvećuju povećava im cijenu. Također, ova se goveda podvrgavaju genetskom testiranju za koje je nadležna japanska vlada, a samo ona goveda koja prođu to testiranje mogu nositi naziv Wagyu. Stoga se japanski uzgajivači doista s velikom pažnjom brinu o svojim govedima, poštujući stroga pravila uzgoja, čak paze i da njihove životinje ne budu izložene stresu jer to negativno utječe na kvalitetu njihovog mesa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

peceni komadi steaka na tanjuru