Vrijeme pečenja mesa i ribe za najbolji roštilj

Iako se grillanje pretvorilo u pravu malu filozofiju koja rezultira najboljim komadima pečenog mesa i povrća, ovog puta otkrivamo neke druge trikove. Naime, uz dobro pripremljen roštilj, namirnice i plan, potrebno je odrediti i točno vrijeme pečenja za najbolji mogući rezultat. Ono ovisi o nekoliko faktora – vrsti i debljini mesa i temperaturi plamena. No mi smo tu da vam otkrijemo sve potrebno.

Debljina diktira minute

Odreske debljine oko 2 centimetara pecite 3 do 5 minuta za rare, 7 do 9 minuta za medium rare, 9 do 11 minuta za medium te oko 14 minuta za dobro pečeno (well done). One debljine oko 3 do 4 cm pecite za minutu do dvije dulje za razinu pečenosti koju želite. Meso ne bodite i okrenite samo jednom za najbolji rezultat. Burgeri bi trebali biti debljine oko centimetar, centimetar i pol, a pecite ih u sljedećim intervalima. Za rare 5 minuta, za medium rare 7 minuta, za medium 8 minuta i za well done 10 minuta. Burgere će tijekom pečenja biti dovoljno jednom okrenuti.

Pravila za piletinu

Što se tiče piletine, možete grillati komade ili pak cijelo pile. Ako grillate cijelo pile, pecite ga otprilike 45 do 60 minuta i to poklopljenog. Za pojedine komade slijedite ova pravila. Otkoštene batake pecite 5 do 6 minuta za svake strane, za one s kostima trebat će nešto dulje vrijeme, oko 45 minuta. Isto pravilo vrijedi i za prsa i zabatke. Prsa možete pokriti folijom prilikom pečenja da budu sočnija.

Morsko na roštilju

Riba i morski plodovi imaju sjajan okus kada se peku na roštilju. Manju cijelu ribu pecite 4 do 5 minuta sa svake strane, onu veću 30 do 40 minuta. Filetima ne treba duga termička obrada, dovoljno je 3 do 4 minute sa svake strane. Školjke grillajte oko 5 minuta dok sredina ne postane svijetla, a škampe također 5 minuta dok ne poružičaste.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.