Upoznajte melasu, nusprodukt šećera koji ćete poželjeti koristiti!

Melasa je gusta, tamno obojena, ljepljiva i vrlo gusta smjesa koja nastaje kao nusprodukt prilikom proizvodnje šećera. Zapravo, to je sirup koji ostane nakon što se šećerni kristali odvoje iz gustog soka šećerne repe ili šećerne trske tijekom prerade u šećer. Također, melasa se može raditi od voća poput šipka, a naročito je popularna melasa od grožđa i rogača. Sadrži vrlo visok udio guste tvari i to je čini vrlo viskoznom.

jusne zlice s razlicitim vrstama secera
Copyright (c) 2015 photographyfirm/Shutterstock. No use without permission.

Prepuna nutrijenata

Iako se melasa ponajprije koristi u proizvodnji alkohola (rum), ali i u stočnoj hrani, na prvi je pogled ne biste rado stavili u kavu ili možda kolač. No, kao nusprodukt u proizvodnji šećera melasa sadrži visok udio hranjivih tvari kojih u šećeru nema, osim, naravno, ugljikohidrata. Tako melasa sadrži mangan, bakar, kalcij i željezo,a upravo je željezo njen ključni sastojak. Što zbog količine hranjivih sastojaka, što zbog njene ljepljivosti i gustoće, mogli bismo melasu usporediti s medom.

„Šećer“ drugačijeg okusa

Melasa je već duži niz godina na jelovniku onih koji paze na unos šećera pa je kao takvu možete naći i na policama trgovačkih centara. Služi kao savršeno dobra zamjena za šećer, tako da se može koristiti ne samo za slađenje kave ili čaja nego i prilikom pripreme kruha, kolača i ostalih slastica. No, melasa ipak ima nekih ograničenja, a to je ponajprije njezin okus. Naime, intenzivan je i neće se sjajno uklopiti u baš svaki recept. Ipak, dobro se spaja sa „začinjenim“ kolačima poput paprenjaka i medenjaka, ali je dobra i kao sastojak marinada za meso i kao slatki dodatak salatama. Po svom okusu, melasa se naslanja na karamel, ali s natruhama zagorjelosti i dima. Njezin okus ovisi o načinu obrade šećerne trske ili repe, pa tako može imati jače ili slabije okusne note dima i karamela. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

 

melasa secerni sirup u zdjelici