Univerzalna palenta paše svim okusima

Već tisućama godina palenta je nezaobilazan dio naše prehrane, a u posljednje vrijeme popularnost joj sve više raste. Nekad smo ju jeli kuhanu uz dodatak vrhnja ili mlijeka, a danas ju kombiniramo u svim mogućim jelima, i slanim i slatkim.

S obzirom na to da se dobiva od kukuruznog brašna, palenta je idealna namirnica za osobe osjetljive na gluten. No osim toga, ima ona i čitav niz drugih dobrobiti. Pripada niskokaloričnim jelima, sastoji se većinom od ugljikohidrata, manje bjelančevina i malo masti. Zbog toga je odlična namirnica za doručak, ali i nakon treninga jer brzo vraća energiju. Naime, palenta sadrži škrob koji se brzo razgrađuje na glukozu pa ulazi u skupinu namirnica visokog glikemijskog indeksa što je korisno za sve jako aktivne osobe.

Žuta vladarica tanjura

Svoju žutu boju duguje karotenoidima luteinu, zeaksantinu i beta-karotenu. Osim toga, palenta je bogata i vlaknima koja pomažu u održavanju pravilne probave. Sadrži i brojne vitamine i minerale poput vitamina A, B skupine, C i E, željeza, magnezija, cinka, kalcija, fosfora i natrija.

Za brzinske zalogaje

Palentu možete pripremiti na mnoštvo ukusnih načina. Od klasičnog recepta s mlijekom ili vrhnjem pa sve do danas češćih kombinacija s gulašima, varivima, brudetima, izbora je pregršt. Osim kao prilog, odlična je i kao samostalno jelo, ali i zamjena za rižu, tjesteninu ili krumpir. A zašto ne biste isprobali i neke druge kombinacije s palentom. Quiche će, primjerice, biti odlično osvježenje na stolu. Palenta će se lijepo spojiti sa špinatom, lukom i mozzarellom koji su također dio ovog brzog jela. Venezuelansko-kolumbijski zalogajčići arepas spas su kad vam se jede nešto brzo gotovo. Jednostavne za pripremu, ove su pogačice nezaobilazan sudionik druženja. Dodajte im i pikantni umak i zadovoljni gosti su zagarantirani.

Palenta na slatko

No osim uz povrće i sir ili gulaš, zašto palentu ne biste pripremili na slatko. Kombinacija biskvita od palente i kave iznenađujući je spoj koji jednako osvaja svojim izgledom, kao i bojom. Osim s kavom, palenta se fantastično slaže i s voćem poput malina i jagoda. Prhak, sladak i sočan, ovaj je kolač savršen tijekom cijele godine.