Univerzalna palenta paše svim okusima
Već tisućama godina palenta je nezaobilazan dio naše prehrane, a u posljednje vrijeme popularnost joj sve više raste. Nekad smo ju jeli kuhanu uz dodatak vrhnja ili mlijeka, a danas ju kombiniramo u svim mogućim jelima, i slanim i slatkim.
S obzirom na to da se dobiva od kukuruznog brašna, palenta je idealna namirnica za osobe osjetljive na gluten. Sastoji se većinom od ugljikohidrata, manje bjelančevina i nešto masti.
Žuta vladarica tanjura
Svoju žutu boju duguje karotenoidima luteinu, zeaksantinu i beta-karotenu. Osim toga, palenta je bogata i vlaknima koja pomažu u održavanju pravilne probave. Sadrži i vitamine i minerale poput vitamina A, B skupine, C i E.
Za brzinske zalogaje
Palentu možete pripremiti na mnoštvo ukusnih načina. Od klasičnog recepta s mlijekom ili vrhnjem pa sve do danas češćih kombinacija s gulašima, varivima, brudetima, izbora je pregršt. Osim kao prilog, odlična je i kao samostalno jelo, ali i zamjena za rižu, tjesteninu ili krumpir. A zašto ne biste isprobali i neke druge kombinacije s palentom. Quiche će, primjerice, biti odlično osvježenje na stolu. Palenta će se lijepo spojiti sa špinatom, lukom i mozzarellom koji su također dio ovog brzog jela. Venezuelansko-kolumbijski zalogajčići arepas spas su kad vam se jede nešto brzo gotovo. Jednostavne za pripremu, ove su pogačice nezaobilazan sudionik druženja. Dodajte im i pikantni umak i zadovoljni gosti su zagarantirani.
Palenta na slatko
No osim uz povrće i sir ili gulaš, zašto palentu ne biste pripremili na slatko. Kombinacija biskvita od palente i kave iznenađujući je spoj koji jednako osvaja svojim izgledom, kao i bojom. Osim s kavom, palenta se fantastično slaže i s voćem poput malina i jagoda. Prhak, sladak i sočan, ovaj je kolač savršen tijekom cijele godine.
*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.