varivo od fileka

Tripice ili fileki – jelo koje treba naučiti voljeti

Tripice ili volite ili ne volite, nema sredine! Ovo jelo pripravlja se od očišćenih i nasjeckanih želudaca različitih životinja, najčešće goveda, odnosno krava. Poznate kao fileki, dropci, vampi ili tripe, jelo je koje se uobičajeno spravlja od mišićne stijenke prvih triju komora goveđeg želuca – buraga, kapure ili knjižavaca. Posljednja, četvrta komora želuca uglavnom se ne koristi jer je riječ o žljezdanom, a ne mišićnom tkivu. Tripice su bile naročito popularne u davnim vremenima i smatrane su radničkim jelom, odnosno pučkim jelom za siromahe. No, tripice okusom uopće nisu siromašno jelo, više je riječ o jelu neobična mirisa za koje je potreban specifičan ukus, naročito onima koji su gadljivije prirode. 

meso za pripremu fileka

Kuhanjem do savršenstva

Prvi korak u pripremi tripica je dupla termička obrada želudca: prvo je pranje vrućom vodom kako bi se očistio i uklonio njegov sadržaj. Naime, ostatci onoga što je govedo, janje ili neka druga životinja jela ponekad ostaju na resicama unutarnje stijenke želudca, a tada se to jelo naziva zelene tripice i zbog pomalo specifičnog mirisa vrlo rijetko ih kuhari koriste. Upravo zato, nakon toga slijedi iskuhavanje, a tek potom se želudac reže na trakice te počinje kuhanje tripica ili fileka. Tripice se kuhaju dugo kako bi tkivo želuca omekšalo te pritom ispustilo svu svoju aromatičnu sočnost. 

Kušajte ih sa špekom!

Ovisno o tome kakve tripice volite, one se mogu kuhati u varivu, zapeći, pohati ili pripremiti kao složenac. Naročito popularna verzija su špek-fileki, kada se na pirjane tripice dodaje bijelo vino, lovorov list i špek ili slanina pa se, nakon što omekšaju, dodaje još slanina ili špek, češnjak i peršin. Tako pripremljeni špek-fileki naročito su popularni i omiljeni onima koji vole umakati kruh u jelo, a mogu se poslužiti uz palentu ili pak posuti parmezanom. 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

varivo s tripicama u loncu