Trikovi za savršen kolač iz šalice

Ponekad nemamo niti vremena, ali niti strpljenja za pripremu tradicionalnog kolača. Tu kao savršen odgovor dolazi popularni mug cake, odnosno kolač iz šalice. Otkako je prije desetak godina pokorio kulinarski svijet, njegova popularnost samo raste. Razlozi su sami po sebi vrlo jasni. Brzo je gotov, zahtijeva tek nekolicinu svakodnevnih sastojaka i ne traži puno iskorištena posuđa. Jer ipak svi se sastojci miješaju u šalici u kojoj se kolač potom peče i iz koje se, naravno, pojede. Iako će većina recepata navoditi kako se priprema u mikrovalnoj, peći ga možete i u običnoj pećnici. Stoga je potpuno jasno zašto ga obožavamo i sve češće pripremamo.

Okusi i priprema

Kolač iz šalice, iako mu ime tako kaže, ne morate nužno pripremati u šalici. Bilo koja posuda koja može ići u mikrovalnu pećnicu će poslužiti. Za profinjen dojam napravite ga u prozirnoj staklenoj šalici, a za velike slatkoljupce odlična će biti i zdjelica. Jednako tako, originalna verzija priprema se s čokoladom, no danas postoji čitav niz varijanti ovog deserta. Pa tako on može biti klasičan biskvit s aromom vanilije, pita od jabuka s cimetom, pa čak i voćni kolač s ananasom. A za one koji ne žele sami pripremati svoju mješavinu, postoje i gotove varijante kojima je potrebno samo umiješati tekuće sastojke.

Kombinacija sastojaka

Da bi vaš kolač iz šalice ispao savršeno imamo i nekoliko savjeta. Za početak, koristite samodizajuće brašno ili ga napravite sami tako da u jednu šalicu brašna umiješajte ¾ praška za pecivo i malo soli. A kad je u pitanju količina jaja, jedno će vam biti dovoljno za dva kolača iz šalice. Naime, jedno jaje bi moglo biti previše u odnosu na ostale sastojke pa će kolač ispasti gumenast. Naravno, umjesto jaja možete koristiti i druge vlažne sastojke poput pirea od jabuke ili banane, namaza i slično.

Trikovi za još bolju pripremu

Pri pripremi i doziranju smjese držite se istog pravila kao i za muffine. Smjesu pripremite u razini polovice šalice, u protivnom će vam kolač iz nje iscuriti što je, vjerujemo, rezultat koji želite izbjeći. Također, vrijeme pripreme kolača iz šalice ovisit će o veličini šalice, odnosno količini smjese. Stoga će vam za veće količine možda trebati nešto više vremena negoli recept navodi. Zato za početak namjestite najniže vrijeme pečenja prema receptu, a ako kolač u zadanom roku nije gotov, pecite ga u intervalima od 15 sekundi. I za kraj, nemojte se razočarati ako vaš kolač iz šalice potone, to je sasvim normalno nakon što odstoji na sobnoj temperaturi.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.