Bowl of peanut butter and peanuts on table background. top view with copy space. Creamy peanut pasta in small bowl.
© Copyright (c) 2023 SNeG17/Shutterstock. No use without permission.

Sve što trebate znati o maslacu od kikirikija

Namaz koji je ponajprije postao popularan u SAD-u sada je osvojio cijeli svijet. Obožavan zbog neobične ljepljive teksture i specifičnog okusa, ne koristi se samo kao namaz nego i kao dodatak kolačima, smoothiejima i kao umak za voće i povrće. A ovo je sve što trebate znati o njemu...

smooth peanut butter and jam bread toast, american traditional sandwich
© Copyright (c) 2024 Olga Miltsova/Shutterstock. No use without permission.

Vrste

Postoje dvije glavne vrste maslaca od kikirikija: glatki i hrskavi. Glatki se dobiva finim mljevenjem kikirikija, što doprinosi kremastoj teksturi, dok hrskavi maslac od kikirikija sadrži male komadiće kikirikija za dodatnu hrskavost. Osim toga, postoje i prirodni maslaci od kikirikija koji ne sadrže dodatne šećere, ulja i emulgatore, pa je njihov rok trajanja nešto kraći te se moraju zamiješati prije svake uporabe.

Čak i uz voće!

Nevjerojatno je svestran u kuhinji, a zbog specifičnog zemljasto-slanog okusa, s natruhama slatkog, maslac od kikirikija može se koristiti na puno načina. Kao namazan na tost, u kolačićima s čokoladnom kombinacijom, u Amerikancima omiljenom sendviču u kombinaciji s džemom ili marmeladom.  

Slices of fresh apple with peanut butter on wooden table, closeup
© Copyright (c) 2023 New Africa/Shutterstock. No use without permission.
Peanut butter sandwiches or toasts on light table background.Breakfast. Vegetarian food. American cuisine top view vith copy space.
© Copyright (c) 2023 SNeG17/Shutterstock. No use without permission.

Krcat kalorijama!

100 grama maslaca od kikirikija sadrži 597 kalorija te ima 51 % masnoće. Vrlo je čest u prehrani onih koji rade na povećanom unosu proteina jer 100 grama ovog maslaca sadrži čak 22 % proteina. Vrlo je čest u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani, čak i u bezglutenskoj prehrani jer u prirodnom obliku i kao namaz ne sadrži gluten.
 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.