
Sve što trebate znati o maslacu od kikirikija
Namaz koji je ponajprije postao popularan u SAD-u sada je osvojio cijeli svijet. Obožavan zbog neobične ljepljive teksture i specifičnog okusa, ne koristi se samo kao namaz nego i kao dodatak kolačima, smoothiejima i kao umak za voće i povrće. A ovo je sve što trebate znati o njemu...

Vrste
Postoje dvije glavne vrste maslaca od kikirikija: glatki i hrskavi. Glatki se dobiva finim mljevenjem kikirikija, što doprinosi kremastoj teksturi, dok hrskavi maslac od kikirikija sadrži male komadiće kikirikija za dodatnu hrskavost. Osim toga, postoje i prirodni maslaci od kikirikija koji ne sadrže dodatne šećere, ulja i emulgatore, pa je njihov rok trajanja nešto kraći te se moraju zamiješati prije svake uporabe.
Čak i uz voće!
Nevjerojatno je svestran u kuhinji, a zbog specifičnog zemljasto-slanog okusa, s natruhama slatkog, maslac od kikirikija može se koristiti na puno načina. Kao namazan na tost, u kolačićima s čokoladnom kombinacijom, u Amerikancima omiljenom sendviču u kombinaciji s džemom ili marmeladom.


Krcat kalorijama!
100 grama maslaca od kikirikija sadrži 597 kalorija te ima 51 % masnoće. Vrlo je čest u prehrani onih koji rade na povećanom unosu proteina jer 100 grama ovog maslaca sadrži čak 22 % proteina. Vrlo je čest u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani, čak i u bezglutenskoj prehrani jer u prirodnom obliku i kao namaz ne sadrži gluten.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.