Malo drugačiji namazi: maslaci od orašastih plodova
Kikiriki, lješnjaci, orasi, indijski oraščići. Svi se mogu čudesno i jednostavno pretvoriti u ukusne maslace na isti način. Mljevenjem sirovih plodova dok se ne pretvore u namaz, odnosno dok ne postignu strukturu maslaca. Usitnjavanje ovih orašastih plodova potrajat će 10 do 15 minuta, a zatim se preporučuje pohraniti smjesu u staklenu posudu u hladnjak. Naime, dugotrajnim mljevenjem otpuštaju masnoće i brašnasti sastav se počinje skupljati u ljepljivu strukturu koja će ohlađena činiti savršeni domaći namaz i ukusan dodatak kruhu, palačinkama, vaflima, rižinim krekerima, smoothiejima, kolačima i raznom voću ili povrću. Želite li dodatno poboljšati njihov okus, neposredno prije mljevenja prepržite plodove, tako će se lakše samljeti i smjesa će biti glađa. Važno je da za izradu ovakvih maslaca imate dobar blender, a pri kraju slobodno možete po želji obogatiti smjesu sjemenkama bundeve, lana ili chije. Domaće pripremljen proizvod slobodno možete koristiti do tri tjedna.
Zdravi domaći slatki zalogaji
Nisu kolači ni torte, nisu keksi ni čokolada, nisu slatkiši ni slični procesuirani proizvodi, ali su toliko ukusni da vrlo lako postaju omiljena namirnica. Najpopularniji biljni maslac definitivno je maslac od kikirikija koji se često poslužuje za doručak na kruhu iz dodatak pekmeza. No oni koji teže zdravijim verzijama samo trebaju posegnuti za voćkom poput jabuke, narezati je na ploške i iskoristiti kao bazu za namaz. Isto tako, maslac se može namazati na narezane kockice korabice, na celer, a odličan je i kao dodatak čvrstom jogurtu.
Na isti način se može poslužiti maslac od badema. Ako želite ubrzati pripremu, bademe najprije zagrijte u pećnici desetak minuta da budu topli na dodir jer će takvi brže otpustiti ulje pri usitnjavanju. Na kraju gotovu kremastu smjesu još možete zasladiti medom. Maslac od badema vrlo je zasitan zahvaljujući visokom udjelu vlakana i sporo se probavlja što je dobra vijest za sve one koje paze na dnevni unos kalorija i trebaju pomoć u kontroli apetita. Uz to, sadrži vitamin E i B te kalcij i magnezij.
Maslac od indijskih oraščića pomaže u reguliranju razine šećera u krvi, ali razlog zašto biste ga svakako trebali kušati jest njegov slastan okus koji oduševljava nepca. Maslac od mljevene jezgre oraha idealan je za sve one koji traže kvalitetan izvor energije. Kao i bademe, prije usitnjavanja do kremaste teksture savjetujemo da ih kratko prepečete kako biste kasnije dobili savršeno glatku smjesu. Široko je poznato da orasi sadrže polinezasićene masnoće, minerale i vitamine, stoga dajte ovom namazu prednost kad jedete palačinke ili ste se odlučili zasladiti nekom sličnom poslasticom.
Blagodati za organizam
Maslaci od orašastih plodova izvor su bjelančevina i nezasićenih masnih kiselina. Idealan su izbor za užinu zbog vlakana, minerala i vitamina, a sadrže i antioksidanse koji imaju niz benefita na organizam. Jedna od njihovih prednosti je što su pogodni za vegane i sve one koji su intolerantni na mliječne proizvode. Ipak, dosta su kalorični i to treba imati na umu pri konzumaciji. Ni u čemu ne treba pretjerivati, pa tako niti s njima. Svakako potražite maslace od orašastih plodova na policama SPAR-a i uživajte u njihovim teksturama i bogatom okusu.
* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.